Algemeen Alec Segaert tekent eerste profcontract bij Lotto Dstny

De Europees kampioen tijdrijden bij de beloften blijft de komende drie jaar bij Lotto Dstny.
Algemeen Team 16 september 2022

Europees kampioen tijdrijden bij de beloften Alec Segaert zal prof worden bij Lotto Dstny. De ploeg en Alec Segaert stippelden samen een traject uit waarin het talent zich optimaal kan ontwikkelen. Er werd een contract voor drie jaar getekend, waarbij de renner in 2023 en tot halverwege 2024 zal uitkomen voor het continentale Development Team van Lotto Dstny, om nadien de stap naar de profs te zetten tot en met minstens 2025.

De 19-jarige Alec Segaert zette zijn stormachtige ontwikkeling dit seizoen voort in het Lotto Soudal Development Team en met ondersteuning van het Lotto Cycling Talent Project, ondersteund door Lotto. Hij won de Hel van Voerendaal en werd 4de in het eindklassement van de Triptyque des Monts et Chateaux. Maar vooral werd hij Belgisch kampioen tijdrijden en verlengde hij zijn Europese tijdrittitel. “Alec Segaert heeft zich direct kunnen manifesteren in zijn eerst jaar bij de beloften”, vertelt Kurt Van de Wouwer, teammanager van het Lotto Soudal Development Team. “Zijn uitslagen, maar ook zijn manier van koersen en werkethiek tonen dat hij een groot talent is, zowel in het tijdrijden als de klassiekers. We zijn dan ook snel met hem in gesprek gegaan om samen zijn traject voor de komende jaren te kunnen uitstippelen. We zijn heel blij dat we samen tot dit mooie plan zijn gekomen.”

Zelf is Alec Segaert even enthousiast over de toekomst. “Dit seizoen heb ik gemerkt hoe goed deze ploeg bij mij past: de manier van werken, maar ook de ambitie om vooruit te blijven gaan. Enerzijds is er het bewezen trackrecord met het ontwikkelen van eigen talenten tot toprenners zoals Tim Wellens, Florian Vermeersch of Arnaud De Lie. Anderzijds blijft de ploeg zichzelf steeds verder ontwikkelen: in het performance-departement en op het vlak van materiaal. De nieuwe Ridley tijdritfiets heeft zeker een rol gespeeld in mijn beslissing.”

Foto's: Marleen Paepen

John Lelangue, CEO van Lotto Soudal, ziet het langere verblijf van Alec Segaert als een bevestiging dat de ploeg op de juiste weg is. “De laatste jaren zijn we aan het bouwen aan een mooi project. Natuurlijk gaat niet altijd alles goed en is er soms kritiek van buitenaf. Maar de resultaten van dit seizoen en het feit dat grote talenten als Alec Segaert, maar ook Arnaud De Lie, Florian Vermeersch en Lennert Van Eetvelt hun toekomst aan onze ploeg verbinden, tonen dat we goed bezig zijn. Voor zulke talenten zijn het project, het performance-departement, het programma en het materiaal doorslaggevend.”

Het specifieke traject van Alec Segaert, waarbij hij eerst nog anderhalf jaar voor het Development Team zal uitkomen en daarna pas definitief de stap naar de profs zal zetten, werd in nauw overleg bepaald. “Het zou te vroeg zijn om hem al naar WorldTour wedstrijden te sturen”, leg John Lelangue uit. “Doordat ons Development Team volgend jaar de continentale status krijgt, kunnen we de renners van die ploeg ook al inzetten in ProSeries en .1 wedstrijden met het WorldTour team. Dat is ideaal om Alec Segaert al aan het profniveau te laten wennen en tegelijk zijn doelen in de beloftencategorie te laten nastreven.”

Dat laatste onderstreept Alec Segaert. “Ik ben heel blij dat ik op deze manier geleidelijk de stap naar de profs kan zetten. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met renners als Florian Vermeersch of Victor Campenaerts, van wie ik veel kan opsteken. Maar het is belangrijk om geen stappen over te slaan. Op deze manier kan ik leren zonder te snel te moeten gaan. Ik ben ervan overtuigd dat zowel ikzelf als de ploeg zullen profiteren van deze werkwijze.”

In dit artikel