WorldTour

Wallays overleeft lang in vroege vlucht

08/04/2018

Lotto Soudal verscheen met een team van vrijbuiters aan de start in Parijs-Roubaix en zij vervulden hun rol met verve. Jelle Wallays koos voor de vroege vlucht en bleef tot in de diepe finale voorop, het leverde hem de veertiende plaats op. Jens Debusschere sprintte op de velodroom van Roubaix naar de tiende plaats.

Jelle Wallays gaf de aanzet voor de ontsnapping toen hij na 35 kilometer uit het peloton wegreed met Ludovic Robeet. Zeven renners, waaronder Zwitsers kampioen Silvan Dillier, slaagden erin hun wagonnetje aan te haken bij het duo. Van de maximale voorsprong van acht minuten bleven er nog twee over na de passage door het Bos van Wallers, waar Jelle Wallays het voortouw had genomen. Op minder dan zeventig kilometer van de aankomst bleven enkel Wallays en Dillier nog over van de vroege vlucht. Wereldkampioen Peter Sagan sloot bij hen aan vlak voor de kasseien van Mons-en-Pévèle. Vier sectors verderop werd Wallays vooraan gelost. Dillier en Sagan reden samen naar de piste, waar de wereldkampioen de Zwitserse kampioen klopte.

Jelle Wallays: “Aanvallend koersen is mijn handelsmerk. Het is de vierde keer dat ik in Parijs-Roubaix in het offensief ben getrokken en dit werd de editie met het beste eindresultaat. Het was een huzarenstuk om in de ontsnapping te geraken, want met de rugwind wisten we dat een vlucht lang zou kunnen dragen vandaag. Dillier en ik overleefden het langst, maar toen Sagan de aansluiting maakte, voelde ik meteen dat het tempo de hoogte in ging. Sagan zei dat de renners achter ons ook op hun tandvlees zaten en dat hij dacht dat het zou lukken om tot de finish door te rijden. Wanneer hij optrok na de bochten, kreeg ik het telkens moeilijk. En op een bepaald moment brak de veer.”

“Ik ben ontgoocheld omdat Dillier en Sagan doorreden tot de piste. Als ik had kunnen blijven volgen, had me dat een podiumplaats opgeleverd. Maar ik heb alles gegeven onderweg en de tank was leeg op een gegeven moment. Ik heb zeker een verdienstelijke koers gereden en op de kasseien had ik een goed gevoel. Misschien ben ik iets te ijverig geweest in de ontsnapping, maar dat kan je pas achteraf inschatten.”

Jens Debusschere had op een veertigtal kilometer van de streep de sprong gemaakt naar de achtervolgende groep die bestond uit Phinney, Stuyven, Terpstra, Van Aert, Van Avermaet en Vanmarcke. Deze groep viel uit elkaar en uiteindelijk kwam Debusschere tweeëneenhalve minuut na Sagan aan in een groepje dat sprintte voor de zevende plaats, hij werd tiende.

Jens Debusschere: “Ik zou vooraf getekend hebben voor een plaats in de top tien, maar als je het wedstrijdverloop ziet dan hoop je op meer. Mijn grootste inspanning van de dag was de sprong die ik maakte van de tweede achtervolgende groep naar de eerste achtervolgende groep met daarin onder meer Van Avermaet en Vanmarcke. Op een bepaald moment in de finale ging het zo snel dat ik een aantal van hen moest laten gaan. Ik kwam terecht in een volgend groepje dat sprintte voor de zevende plaats. Er zat niet veel snee meer op en het werd de tiende plaats voor mij.”

“De koers is goed verlopen, enkel bij de valpartij op de eerste kasseistrook raakte ik achterop in een groep met Yves Lampaert, Oliver Naesen en Greg Van Avermaet. Hun ploegmaats hebben ons vrij vlot teruggebracht en van dan heb ik geprobeerd me altijd voorin het peloton te handhaven. Ik voelde me conditioneel in orde. De tiende plaats in een monument als Parijs-Roubaix is zeker een mooi resultaat.”

Partners

X