WorldTour

Voorbeschouwing Waalse Pijl

23/04/2019

Wie Waalse Pijl zegt, denkt meteen aan de Muur van Huy. Ook dit jaar moeten de renners deze steile helling drie keer bedwingen. De laatste keer wordt er gestreden om de zege. Lotto Soudal heeft met Bjorg Lambrecht, Jelle Vanendert en Tim Wellens drie ijzers in het vuur.

Vorig jaar finishten twee Lotto Soudal-renners in de top tien van de Waalse Pijl. Jelle Vanendert moest toen enkel Alaphilippe en Valverde voor zich dulden. Ploegmaat Tim Wellens eindigde op een zevende plaats. Daarnaast heeft Lotto Soudal met Bjorg Lambrecht, die zondag zesde werd in de Amstel Gold Race, nog een bijkomende troefkaart in handen. Mario Aerts, sportdirecteur bij Lotto Soudal, over de wedstrijd die hij in 2002 zelf won.

Mario Aerts: “Natuurlijk blijft de kans op een klassieke groepssprint op de Muur van Huy groot, maar een scenario waarbij een ontsnapping om de zege strijdt, sluit ik nooit uit. Vorig jaar bijvoorbeeld kon Schachmann - dankzij kopwerk van Jelle Vanendert - net niet uit de greep van het peloton blijven. Aan de plaatselijke rondes tijdens de finale werd niets gewijzigd. Het eerste gedeelte van de wedstrijd werd echter wat aangepast, maar daar loert het grote gevaar zeker en vast niet. Anticiperen op de ultieme beklimming van de Muur kan vooral tijdens de lokale lussen, waarin drie beklimmingen zijn verwerkt en het dus op elke helling kan gebeuren. In de aanloop naar de Muur van Huy is positionering van cruciaal belang, opschuiven op de steile stukken is verspilde energie.”

“Het is een luxe dat we woensdag met drie speerpunten (Bjorg Lambrecht, Jelle Vanendert en Tim Wellens) aan de start staan. We hebben ons plannetje klaar, maar in welke mate dat wordt omgezet in de realiteit hangt steeds af van het wedstrijdverloop. Jelle Vanendert en Tim Wellens hebben in het verleden reeds meermaals bewezen goed uit de voeten te kunnen op dergelijke aankomsten. Daarnaast beschikt Bjorg Lambrecht ook over snelle benen op lastige finishes, maar iets zoals de Muur heeft hij nog niet echt gedaan. Het is allemaal nieuw voor hem. Zo werd het ook afwachten of hij in de Amstel Gold Race de grens van de 250 kilometer zou overleven. Voor Bjorg is het één grote ontdekkingstocht en dat zal komende woensdag en zondag niet anders zijn.”

“Sander Armée, Tomasz Marczyński, Maxime Monfort en Tosh Van der Sande rijden in een dienende rol, die ze trouwens perfect uitvoeren. Idealiter kunnen tijdens de diepe finale nog enkele Lotto Soudal-renners de kopmannen bijstaan. Zelf won ik de Waalse Pijl in 2002 en gaf ik reeds in het verleden aan renners zoals Jelle Vanendert enkele tips. Nu kan ik mijn ervaring doorgeven aan Bjorg Lambrecht en ook Jelle deelt zijn kennis met de ploegmaats.”

“Ik verwacht grotendeels dezelfde mannen aan het front als tijdens de Amstel Gold Race. Valverde had een mindere dag zondag maar hem mag je nooit afschrijven. Daarnaast zijn er onder meer Alaphilippe, Kwiatkowski en Daniel Martin om in de gaten te houden. Renners zoals Matthews en Schachmann verwacht ik ook vooraan.”

 Selectie Lotto Soudal: Sander Armée, Bjorg Lambrecht, Tomasz Marczyński, Maxime Monfort, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Tim Wellens.

Sportdirecteurs: Mario Aerts en Herman Frison.

Partners

X