WorldTour

Voorbeschouwing op Amstel Gold Race met Tim Wellens

19/04/2019

Op zondag 21 april staat de Amstel Gold Race op het programma. Het parcours, dat liefst 265,7 kilometers telt, bevindt zich zo goed als volledig in Nederlands Limburg. Na het vertrek in Maastricht volgen 35 hellingen elkaar op, waaronder drie keer de Cauberg. Vorig jaar won Michael Valgren Andersen deze wedstrijd. Tim Wellens werd zesde in die editie, terwijl Jelle Vanendert tiende eindigde. Wellens, die woensdag nog de derde plaats behaalde in de Brabantse Pijl, geeft zijn analyse over de Amstel Gold Race.

Tim Wellens: “Klassiekers over afstanden van 250 kilometer en meer, zijn sowieso afvallingskoersen. Het scenario van vorig jaar verliep eigenlijk zoals ik het graag heb. Op de Keutenberg werd de definitieve finale ingeleid. Ik raakte voorop met zeven andere sterke renners. Tijdens de laatste plaatselijke ronde was het een kat-en-muisspel van demarrages, terwijl we pas heel laat de vluchters te pakken hadden. Valgren en Kreuziger kregen uiteindelijk net genoeg vrijheid om voor de overwinning te strijden. Tegen een gelijkaardig koersverloop zondag zeg ik geen ‘nee’, want ik heb wat gepoker nodig om van de snelle mannen af te geraken. Het komt erop neer het juiste moment te kiezen om aan te vallen. Dat lukte in 2018 niet, met een zesde plaats als resultaat. We hopen uiteraard om beter te doen dit jaar.”

“De Brabantse Pijl was een geslaagde test, die getoond heeft dat mijn conditie goed is. Dat betekent niet automatisch dat ik top zal zijn in de Amstel Gold Race, maar ik trek wel zonder twijfels naar de start. De ploeg was zeer sterk woensdag, getuige de knappe vijfde plaats van Bjorg Lambrecht. Het is voor hem de vraag of hij in een dergelijke lange en zware klassieker ook een rol van betekenis kan spelen. Zoiets maakt natuurlijk deel uit van zijn ontwikkeling, dus ik ben benieuwd.”

“De echte finale begint vanaf de Kruisberg en de Eyserbosweg. Dat is al heel diep in de wedstrijd, maar op dat moment is het belangrijk om als kopman nog enkele ploeggenoten in de buurt te hebben, die je in een goede positie naar dat tweeluik kunnen loodsen. Met de Fromberg en de Keutenberg vlak daarna, wordt de wedstrijd namelijk op een tiental kilometer tijd in een beslissende plooi gelegd. Vooral de aanloop naar de Kruisberg is belangrijk, want daar willen alle favorieten vooraan zitten. Dan heb je nog renners nodig die je na 220 kilometer in perfecte positie kunnen brengen. De voorgaande jaren is dit goed gelukt.”

“Het zal mooi weer zijn zondag, maar zeker geen 30 graden, dus de warmte mag geen probleem vormen voor mij. Uiteraard horen van der Poel, Alaphilippe en Matthews opnieuw bij de favorieten, maar dat lijstje zal zondag nog aangevuld worden met Sagan, Van Avermaet, Valverde en de sterke ploeg van Astana. De Amstel Gold Race is een leuke koers, een beetje de Ronde van Vlaanderen zonder kasseien. Een voordeel is echter dat ik de regio daar veel beter ken dan de Vlaamse Ardennen. Het verschil met de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik is dat positioneren daar minder belangrijk is dan in de Amstel, wat hier in mijn voordeel is want dat kan ik goed. We mogen als ploeg echter nooit in het defensief gedrongen worden. Wanneer schaduwfavorieten of helpers van de topfavorieten aanvallen, moet er een renner van Lotto Soudal mee zijn.”

Line-up Lotto Soudal: Sander Armée, Bjorg Lambrecht, Tomasz Marczyński, Maxime Monfort, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Tim Wellens.
​​​​​​​
Sportdirecteurs: Mario Aerts en Herman Frison.

De Brabantse Pijl was een geslaagde test, die getoond heeft dat mijn conditie goed is.

Partners

X