WorldTour

Voorbeschouwing Hammer Series Stavanger en Ronde van Noorwegen

22/05/2019

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei gaat de derde editie van de Hammer Series van start in het Noorse Stavanger. Dit driedaagse evenement is een vernieuwende wedstrijd waarin geen individuele renner kan winnen, maar wel de ploeg. Vorig jaar eindigde Lotto Soudal negende in dit deel van de Hammer Series. Sportdirecteur Mario Aerts verduidelijkt het concept van deze wedstrijd en licht ook de selectie van Lotto Soudal toe.

Mario Aerts, sportdirecteur bij Lotto Soudal: “De Hammer Series bestaat uit drie delen: de Hammer Climb, de Hammer Sprint en de Hammer Chase. De bedoeling is om als ploeg tijdens de eerste twee dagen zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Elke ronde zijn er voor de eerste tien renners punten te behalen. Om de drie rondes zijn er dubbele punten te verdienen. Op basis van het puntenklassement na twee dagen, gaan de ploegen in omgekeerde volgorde van start in de ploegentijdrit op de derde dag. Die wordt opgedeeld in een A-finale en een B-finale. Wie de A-finale wint, behaalt de eindzege in de Hammer Series Stavanger.”

“Vooral in de klimrit starten we met een sterk team met onder anderen Tim Wellens, Bjorg Lambrecht, Carl Fredrik Hagen en Sander Armée. Tijdens de sprintetappe hebben we met Lawrence Naesen ook een snelle renner in de ploeg. Ik denk dat we beter gewapend zijn dan vorig jaar. Ons hoofddoel is om zondag te kunnen aantreden in de A-finale. Ik ben tot nu toe bij elke editie aanwezig geweest en ik hou van het concept. Het is kort en toch spannend van begin tot einde. Alle renners waarmee ik erover praatte, waren ook enthousiast.”

De Ronde van Noorwegen is een wedstrijd die deel uitmaakt van de Europe Tour. Deze nieuwe zesdaagse rittenwedstrijd is ontstaan door de samenvoeging van de Ronde van Noorwegen en de Tour des Fjords. De koers vindt plaats van dinsdag 28 tot en met zondag 2 juni, vlak na de Hammer Series Stavanger. Daarom komen zes van de zeven Lotto Soudal-renners ook aan de start in deze rittenkoers, Rémy Mertz neemt niet deel. Het parcours strekt zich uit over de volledige zuidkust van Noorwegen. Vorig jaar werd Bjorg Lambrecht tweede in het eindklassement van de Tour des Fjords, na het winnen van de slotetappe. De eindwinst was voor Michael Albasini, terwijl Eduard Prades de Ronde van Noorwegen won. Mario Aerts blikt vooruit en vertelt over de ambities van Lotto Soudal.

Mario Aerts: “Qua parcours zijn het allemaal vrij gelijkaardige dagen. Ik vermoed dat het vaak zal uitdraaien op een massasprint of een sprint met een uitgedund peloton. Dat is dus op maat van thuisrijders Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff bijvoorbeeld. Het verloop van de rit zal beslissen wie wij daarin uitspelen. Niet enkel Lawrence Naesen is snel, maar ook Bjorg Lambrecht en Tim Wellens beschikken over een sprint na een zware koers. Nikolas Maes heeft bovendien veel ervaring in de sprintvoorbereiding. De laatste twee ritten lijken op papier de lastigste, maar ik denk dat vooral de slotdag bepalend wordt voor het eindklassement. Het zal niet makkelijk zijn, maar ik vind wel dat we daarin ambities mogen hebben. De renners koersen er in de prachtige natuur. Vanuit de auto is het landschap, met veel bergen en water, alleszins prachtig om te zien. Als het regent is het natuurlijk wat minder aangenaam.”

“Tim Wellens heeft na de klassiekers een tijdje gerust en ging naar Dubai om zich te testen in de hitte. Ik twijfel er niet aan dat Tim in goede vorm zal verkeren, want hij is eigenlijk heel het jaar door goed. Bjorg Lambrecht had ook een zware periode achter de rug met de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland en de Ardennenklassiekers. Bjorg sloot die af in topconditie, dus hij zal die vermoedelijk snel weer te pakken hebben. Na een verdiende pauze voor allebei, keren ze nu terug in competitie. Daarnaast zal Carl Fredrik Hagen trots zijn om voor een WorldTour-ploeg door zijn vaderland te mogen koersen, voorbij zijn familie, vrienden en supporters. Dus voor hem wordt dat zeker speciaal.”

Selectie Lotto Soudal: Sander Armée, Carl Fredrik Hagen, Bjorg Lambrecht, Nikolas Maes, Rémy Mertz (enkel Hammer Series), Lawrence Naesen en Tim Wellens. 

Sportdirecteurs: Mario Aerts en Frederik Willems.

Rittenschema

Hammer Series Stavanger

Vrijdag 24 mei: Hammer Climb (84,6 km)
Zaterdag 25 mei: Hammer Sprint (88,4 km)
Zondag 26 mei: Hammer Chase (48,9 km)

De Hammer Series Stavanger is live te volgen op hammerseries.com.

Ronde van Noorwegen

Rit 1 Dinsdag 28 mei: Stavanger - Egersund (168,2 km)
Rit 2 Woensdag 29 mei: Kvinesdal – Mandal (174,0 km)
Rit 3 Donderdag 30 mei: Lyngdal – Kristiansand (179,7 km)
Rit 4 Vrijdag 31 mei: Arendal – Sandefjord (224,4 km)
Rit 5 Zaterdag 1 juni: Skien – Drammen (183,0 km)
Rit 6 Zondag 2 juni: Gran – Hønefoss (175,1 km)

Partners

X