WorldTour

Victor Campenaerts verrast en verovert bronzen medaille op WK tijdrijden  

27/09/2018

De Europese kampioen tijdrijden heeft zich gisteren ook tot derde snelste renner ter wereld gekroond. Hoewel de tijdritspecialist niet als grote kanshebber naar Innsbruck afzakte, verraste hij door de tijdrit van zijn leven te rijden. Het werd een nek-aan-nekrace met voormalig wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin voor de tweede plek, maar de Nederlander wist Campenaerts uiteindelijk met slechts 53 honderdsten van een seconde voor te blijven. Met de bronzen medaille schrijft Campenaerts wel meteen een nieuw Belgisch record op zijn naam: hij is de eerste Belg in de WK-geschiedenis die beter doet dan een zesde plek op de tijdrit en dus een medaille behaalt!  

Er stond geen maat op Australiër Rohan Dennis, die al vanaf het eerste tussenpunt op koers zat voor goud en uiteindelijk die eerste plek ook pakte met 1’21 voorsprong op de tweede. Voor die tweede plek werd het echter een spannende strijd tot het einde tussen Dumoulin en Campenaerts, die bij het tweede tussenpunt, bovenop de bepalende Gnadenwald, slechts elf seconden moest toegeven op de topfavoriet. Uiteindelijk reed de Lotto Soudal-renner nog een uitstekend laatste deel en dichtte hij de kloof tot enkele honderdsten van een seconde. Campenaerts verzekerde ruimschoots zijn derde plek met een voorsprong van maar liefst 43” op Kwiatkoswski, die als vierde eindigde.   

Victor Campenaerts: “Ik had nooit durven dromen om op het podium te eindigen. Ik wist misschien dat er een kleine kans bestond, maar dat ik derde zou worden met zo’n grote voorsprong op de vierde, had ik nooit verwacht! Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk ben ik toch in een diepe slaap geraakt gisterenavond. Toen ik deze ochtend wakker werd, drong het helemaal tot me door dat ik derde was geworden op een wereldkampioenschap. De eerste vijf minuten na mijn aankomst, was het vooral bekomen van mijn inspanning: ik was zo diep gegaan, dat vooral de pijn in mijn benen overheerste. Toen ik me nadien aan het opfrissen was en daar zat met Rohan Dennis en Tom Dumoulin - twee absolute wereldtoppers, besefte ik wel wat voor een prestatie ik had neergezet. Het was echt een uniek moment.”  

Ik ga me zaterdag laten testen om een eventuele aanval op het werelduurrecord te plannen.

“Ik heb mijn beste tijdrit ooit gereden. Ik ben dan ook heel blij met die derde plek en ik weet zeker dat er in de toekomst nog een mooie evolutie mogelijk is. Momenteel ben ik superblij met brons, maar ik ga ervoor om ooit absoluut de beste zijn. Gezien de timing, hoop ik te pieken op de Olympische Spelen in 2020. Nu wist ik dat een derde plek het hoogst haalbare was en uiteindelijk werd ik net geen tweede! Vooraf waren er wel enkele journalisten die suggereerden dat die derde plek mogelijk was, omdat ik veel van mijn concurrenten in het verleden al weleens geklopt had. Toch was ik daar met die steile klim niet zeker van. Tijdens een tijdrit verlies je het meest tijd op stukken die je het traagst rijdt en dat is steeds bergop - sowieso niet mijn specialiteit.”  

“Ik had vooraf een duidelijk pacing-plan opgemaakt. Ik ben sterk in het goed indelen van mijn tijdritten en met dit resultaat bewijs ik nog maar eens dat ik mooie prestaties lever als ik fris aan een tijdrit start. Na een voorbereiding zonder koersdagen, presteer ik veel beter dan bij tjidritten die middenin een grote ronde vallen. Dat bleek onder meer uit mijn resultaten in de Giro en Vuelta, waar ik het nooit kon afmaken. Als je kijkt naar mijn prologen of tijdritten buiten die etappekoersen, reed ik het afgelopen jaar steeds top vijf. En nu eindig ik zelfs derde op een WK.”  

“Er zijn veel mensen die me al gevraagd hebben waar ik die halve seconde verloren heb, maar omdat ik zo ontzettend blij ben met die derde plek, heb ik er nog niet echt hard over nagedacht. Zo’n klein verschil kan je overal verliezen. Bovendien won ik het EK ook met een enorm klein verschil en het was teleurstellender geweest als ik die eerste plek niet had gewonnen dan dat ik gisteren niet tweede ben geëindigd. Ik heb nu een Belgisch record op mijn naam, maar ik ben persoonlijk vooral blij dat ik beter heb gedaan dan Yves Lampaert. Hij kon me steeds plagen met het feit dat ik op een WK nog niets bewezen had, refererend naar zijn zevende plek op het WK tijdrijden in Qatar. Dat kan ik nu mooi weerleggen (lacht).”  

“Vandaag vertrek ik naar Grenchen, waar ik testen zal afnemen om een eventuele aanval op het werelduurrecord te plannen. Dat lag voor dit WK al vast, dus ik heb mijn bronzen medaille gisteren heel bescheiden gevierd. Ik zet nu nog even door tot zaterdag en dan is mijn seizoen volledig afgerond. Morgen rijd ik op de piste en de dag nadien doe ik een echte test, waarbij ik een halfuur boven de gemiddelde snelheid van het werelduurrecord probeer te rijden, dus boven de 55 km/u. Als dat lukt, wil ik zeker een poging ondernemen en zullen we met ploeg bespreken wanneer we die eventuele aanval kunnen inplannen. Maar ik geniet de komende dagen zeker nog verder van deze medaille!”

Partners

X