WorldTour

Vervloesem en Moniquet naar Lotto Soudal

21/09/2020

Vervloesem en Moniquet naar Lotto Soudal

Opnieuw trekken twee jonge talenten naar Lotto Soudal. Het gaat om Xandres Vervloesem (20) en Sylvain Moniquet (22). Beide Belgen tekenden een overeenkomst voor twee seizoenen. Allebei blonken ze uit in de zopas afgelopen Ronde de l’Isard, een rittenkoers in de Franse Pyreneeën. In de slotrit van gisteren verloor Moniquet zijn gele leiderstrui aan zijn toekomstige ploegmaat Vervloesem. Vier jaar na Bjorg Lambrecht slaagde opnieuw een Lotto-Soudal-renner erin het algemene klassement te winnen. Het Lotto Soudal Development Team won overigens eveneens alle nevenklassementen.

Eerlijk, ik ben aangenaam verrast”, aldus Xandres Vervloesem. “Van in mijn juniorestijd wist ik wel dat ik een zekere aanleg had voor het klimwerk, maar - als belofte - was dit hier pas mijn tweede echte wedstrijd in het hooggebergte. Ik heb misschien de droom van Sylvain aan duigen gereden, maar dat is sport. Sylvain maakt op dit ogenblik deel uit van Groupama-FDJ Continental Team, een andere ploeg dus. Samen met mijn huidige ploegmaat Henri Vandenabeele hebben we geprobeerd Moniquet te isoleren en we zijn daar ook in geslaagd. Volgend jaar zullen Sylvain en ik wel samenwerken. Nu nog niet. Deze prestigieuze beloftenrittenkoers winnen geeft wel een stevige boost aan mijn zelfvertrouwen en het is ook een mooie binnenkomer bij mijn nieuwe ploeg. Lotto Soudal wilde me al eerder, nog voor de Ronde de l’Isard, op basis van mijn labo-testresultaten. Nu is dat er in de wedstrijd ook uitgekomen.

Als junior werd Vervloesem eindwinnaar van de Ain Bugey Valromey Tour and werd hij vierde in zowel Giro della Lunigiana als Oberösterreich Rundfahrt. In die laatste etappewedstrijd won hij ook het bergklassement. In zijn eerste jaar als belofte kon hij zich wegens nierproblemen niet bewijzen en in 2020 kwam hij wegens de coronapandemie amper aan koersen toe.

Ook Sylvain Moniquet is een klimmer. Afgelopen week blonk hij uit in de Ronde de l’Isard op de Port de Balès, Hospice de France, Col du Chioula, Ax-3-Domaines en Col de Latrape. Twee dagen droeg hij de gele leiderstrui.

Ik wilde echt winnen, maar kende een gewoon een slechte dag in die laatste rit. Niets aan te doen. Met Xandres als winnaar kan ik me ook wel verzoenen. We kennen mekaar van in de nationale ploeg”, aldus Sylvain Moniquet.

Eerder dit seizoen werd Sylvain Moniquet achtste in het eindklassement van de Tour de Savoie Mont Blanc. Vorig jaar won hij de Triptique Ardennais en werd hij zesde in de eindstand van de Vredeskoers.

Na mijn derde jaar als U23 had ik de kans om over te stappen naar een UCI Pro Team, maar ik verkoos een jaartje langer te wachten, hopende dat een WorldTeam interesse zou vertonen en dat is de afgelopen weken gebeurd. Ik ben klaar voor deze nieuwe stap en ben bereid te werken voor de grote kanonnen in de ploeg. Mijn tijd komt later nog wel.”​​​​​​​

“We zijn in onze eigen talentenvijver gedoken”, aldus Lotto Soudal General Manager John Lelangue. “Het is een bewuste keuze van ons om de ploeg te verjongen en te mikken op zowel klassiekers als rondewerk. We hadden ook nood aan wat klimmers. Met Harm Vanhoucke, Viktor Verschaeve, Filippo Conca, Sylvain Moniquet en Xandres Vervloesem willen we scoren op middellange termijn. Eerder contracteerden we ook al Sébastien Grignard. Het is echt fijn om te zien hoe goed ons Development Team, onder leiding van Kurt Van de Wouwer, functioneert. Nu plukken we daar de vruchten van.”

Partners

X