WorldTour

Tweede overwinning voor Greipel in Duinkerke, Van der Sande kleurt ontsnapping in achtste etappe Giro

12/05/2018

André Greipel wint vijfde etappe 4 Jours de Dunkerque

Eerder deze week schreef André Greipel de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam na een machtige sprint. Vandaag won hij ook op een indrukwekkende wijze de lastige vijfde etappe op en rond de Casselberg! Een domper op de feestvreugde werd de val van Jasper De Buyst vlak na de finish toen hij op weg was naar de ploegbus. In het ziekenhuis werd een zware kneuzing aan de rechterschouder, een barst in het kaakbeen en afgebroken boventanden vastgesteld. In de aanloop naar de Ronde van België worden de blessures geëvalueerd om te bekijken of een deelname haalbaar is.

De vijfde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke beloofde een ware uitputtingsslag te worden. Na een vlakke aanloop stonden er negen lokale rondes van 14,6 kilometer op het programma met daarin telkens twee beklimmingen. De openingsfase van de rit ging er heel snel aan toe met een gemiddelde van 47 km per uur. Het peloton, onder aanvoering van Vital Concept, liet echter geen ontsnapping vertrekken.

Uiteindelijk reed na de eerste beklimming van de Casselberg een omvangrijke groep van achttien renners weg met daarbij Lotto Soudal-renner André Greipel. De voorsprong van de kopgroep liep gestaag op tot ruim vier minuten op 70 kilometer van de meet. Dat werd het sein voor Wanty-Group Gobert om het initiatief te nemen op kop van het peloton en de voorsprong in te perken. 

Ondertussen reden twee renners weg uit de kopgroep. Het waren Koning en Saez die voor het avontuur kozen. Ze fietsten een voorsprong van één minuut bij elkaar maar werden uiteindelijk teruggegrepen door de achtervolgende groep. Op een twintigtal kilometer van de meet versnelden twee mannen uit de kopgroep, de Belg Claeys en de Nederlander Riesebeek. Greipel twijfelde geen moment en sloot aan. Het drietal werkte goed samen en verzamelde al snel een mooie voorsprong op een achtervolgend viertal. Alexis Gougeard probeerde nog de oversteek te maken vanuit het peloton naar de drie koplopers maar kwam net te laat. Op de hellende stroken van de Casselberg was het Riesebeek die als eerste kraakte. Claeys ging nog even door, maar uiteindelijk was het Greipel die in de laatste kilometer de renner van Cofidis uit het wiel reed en solo over de meet kwam!

André Greipel: “De etappe is niet echt gelopen zoals we vooraf hadden gepland, maar dat vond ik uiteindelijk niet erg. De bedoeling was dat ik samen met Jasper De Buyst en Rémy Mertz de koers hard zou maken. Toen bleek dat na de eerste beklimming van de Cassel al zes renners voorop waren ben ik samen met een twaalftal andere renners naar die groep toegereden. Op die manier ontstond er uiteindelijk een groep van achttien renners. Op vijfentwintig kilometer van de meet ben ik samen met Claeys en Riesebeek weggereden. We hadden onderling afgesproken om goed te blijven samenwerken tot op laatste klim. Op anderhalve kilometer van de meet speelde ik ridder of mis en reed ik uiteindelijk naar de overwinning. Het is pas de tweede keer op 151 zeges dat ik op die manier kan winnen. Enkel in de Ronde van Luxemburg lukte het me een keer. Het doet deugd om je de sterkste te kunnen tonen van het peloton. Ik kom nu op vier seconden van Claeys in het algemeen klassement. Alles hangt dus af van de etappe van morgen. We zullen zien hoe de etappe evolueert, maar met twee ritoverwinningen en een tweede plaats van Jasper De Buyst kunnen we nu al spreken van een geslaagde Vierdaagse van Duinkerke. We zullen zien of we morgen de kers op de taart kunnen zetten.”

 

Tosh Van der Sande kleurt vlucht van de dag in achtste etappe Giro

In de Giro stond rit acht op het programma met een aankomst bovenop Montevergine di Mercogliano. Tosh Van der Sande maakte deel uit van de ontsnapping en werd uiteindelijk pas op zeven kilometer van de meet teruggenomen door het peloton. Tim Wellens kwam ten val op dertig kilometer van de meet waarbij hij enkele schaafwonden op zijn rechterbeen en linkerschouder opliep, zonder erg.

Met een rit van 209 kilometer met aankomst bergop kregen de renners een erg lastige opdracht voor de wielen geschoven. Heel wat renners hadden hun zinnen gezet op de ontsnapping van de dag, waardoor het een erg snelle en nerveuze openingsfase was. Uiteindelijk vormde zich na ruim 40 kilometers koers een kopgroep met daarbij acht renners: Bouwman, Mohoric, Montaguti, Pedersen, Polanc, Van der Sande en Villella. Voor Pedersen ging het te snel, dus bleven nog zeven renners over. De ploeg van leider Simon Yates, Mitchelton-Scott, hield de voorsprong beperkt tot maximaal zes minuten. De koerssituatie bleef lang dezelfde tot Katusha en Team Sky het roer overnamen aan kop van het peloton waardoor de voorsprong van het zevental zienderogen slonk. Van der Sande probeerde met enkele tempoversnellingen de gang erin te houden. Uiteindelijk was het de Nederlander Bouwman die de sterkste bleek uit de kopgroep en solo op zoek ging naar de ritoverwinning. Dat was echter buiten de Ecuadoriaan Carapaz gerekend. Hij versnelde uit het peloton der favorieten, reed naar Bouwman toe en liet hem onmiddellijk achter op weg naar de ritzege.

Tosh Van der Sande: “Het plan was om in de ontsnapping te zitten vandaag, met Tim Wellens, Sander Armée of ikzelf. Maar meegaan in een ontsnapping is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft erg lang geduurd tot er uiteindelijk zeven renners de ruimte kregen. Katusha heeft wel nog erg hard geprobeerd om ons terug te nemen omdat zij niemand meehadden in de vroeg vlucht, maar uiteindelijk lieten ze begaan. Ondertussen was er al 70 kilometer afgelegd. Mitchelton-Scott liet de voorsprong jammer genoeg niet ver oplopen. De kloof bedroeg maximaal zes minuten. Voor aan een slotklim van zeventien kilometer te beginnen is dat gewoon te weinig. Ik probeerde nog weg te rijden in het begin van de beklimming maar kende toen even een zwak momentje en moest lossen. Het peloton naderde ook erg snel en ik begreep toen al dat de overwinning niet voor iemand uit de ontsnapping zou zijn. Maar ik ben blij met mijn goede conditie en ik hoop later in deze Giro nogmaals mijn kans te kunnen gaan.”

Partners

X