Captains Of Cycling

Round up start wielerseizoen

11/02/2019

Binnenkort is het zover: de strijd om de voorjaarsklassiekers kan losbarsten. Maar voordat onze renners zich op Belgische bodem van hun beste kant tonen, trokken ze eerst naar het zuidelijk halfrond voor de Tour Down Under (Australië) en de Vuelta a San Juan (Argentinië). Afgelopen donderdag 31 januari is ook de Mallorca Challenge van start gegaan. Deze vierdaagse bestaat uit vier aparte wedstrijden: de Trofeo’s. Hoe de renners het ervan afbrachten tijdens deze eerste rondes, lees je hieronder. Voor foto's kan je altijd terecht op de Flickr pagina van Lotto Soudal

 

 

Tour Down Under

Het startsein van het nieuwe wielerseizoen is gegeven, want midden januari vond ‘Down Under’ de eerste WorldTour-wedstrijd plaats. Voor enkele renners, zoals Adam Blythe, Carl Fredrik Hagen, Roger Kluge en Caleb Ewan, betekende deze ronde hun debuut in het gloednieuwe Lotto Soudal-shirt. Die laatste keek er dan ook enorm naar uit om onze ploeg te vertegenwoordigen in zijn geboorteland. En ja hoor, de Australische spurtbom is nog eens geëxplodeerd: de 24-jarige was de snelste tijdens de Down Under Classic, het criterium dat de Tour voorafgaat. Caleb Ewan liet zien dat hij zijn bijnaam Pocket Rocket, verwijzend naar zijn kleine gestalte en zijn krachtige sprints, niet heeft gestolen. De andere wereldtopsprinter Sagan schoot te kort en moest zo het onderspit delven voor de Lotto Soudal-renner. Ewan had ook zijn zinnen gezet op de ritten van de Tour Down Under, maar dit heeft hij jammer genoeg niet kunnen waarmaken. Nochtans reed hij tijdens de vijfde etappe als eerste over de meet, maar hij mocht de ritzege niet aan zijn palmares toevoegen door onregelmatig sprinten.

 

Vuelta a San Juan

 

Jelle Wallays is ernstig ten val gekomen door een valpartij vlak voor hem in de tweede rit van de Vuelta a San Juan. De West-Vlaamse renner liep daarbij een aangezichtstrauma op. Hij heeft een snijwonde in de bovenlip en een breuk in de bovenkaak. Bovendien verloor hij één tand en een andere tand brak af. En het lijstje werd alleen maar langer: Wallays bleek ook een hersenschudding te hebben en bleef daarom ter observatie in een Argentijns ziekenhuis. De andere Lotto Soudal-renners zaten erg in met de val van hun ploegmaat ‘Wally’, maar gelukkig ziet de eeuwige optimist zijn herstel volledig zitten. “Vallen doen we allemaal wel eens. Dat geneest wel, hoor”, waren Jelles woorden nadat hij allemaal goed en wel besefte wat er allemaal gebeurd was. Ondertussen is hij weer thuis en kan hij recupereren, weliswaar drie weken op vloeibaar voedsel. Niet alleen Wallays, maar ook Tiesj Benoot raakte betrokken in een valpartij. Hij kwam er gelukkig met wat schaafwonden van af.  

Er werd dus gevaarlijk gereden in de Vuelta a San Juan, maar toch kon Jens Keukeleire tijdens de tweede etappe een vierde plaats opstrijken.

 

Mallorca Challenge

​​​​​​​

Van donderdag 31 januari tot en met zondag 3 februari vonden op het Spaanse eiland Mallorca de eerste Europese wedstrijden van het seizoen plaats. De Challenge Mallorca bestond uit vier individuele wedstrijden, de zogenaamde Trofeo’s. Met renners als Armée, Lambrecht, Monfort, Vanhoucke en Wellens hadden we jongens in de selectie die aardig bergop kunnen fietsen.

 

Sportdirecteur Herman Frison aan het woord: “Voor de meeste renners was het hun eerste wedstrijd van het seizoen. Dat gaat er altijd wat nerveus aan toe omdat iedereen wat in het duister tast wat betreft zijn conditiepeil. De wedstrijden op Mallorca waren een ideale manier om de eerste koerskilometers af te leggen. Het was ons doel om Mallorca te verlaten met minstens één overwinning. Tim Wellens heeft al enkele Trofeo’s op zijn naam staan dus hij was zeker en vast het speerpunt van de ploeg. Tim is een renner die doorgaans al vroeg op het seizoen de goede conditie te pakken heeft.” En dat heeft Wellens meteen bewezen door de top vijf te rijden in de eerste Trofeo. Voor de tweede Trofeo schakelde hij nog een versnelling hoger om zo de tweede podiumplaats te bestijgen. Maar de Sint-Truidenaar had honger naar meer en klom op de ladder naar omhoog om uiteindelijk een overwinning weg te kapen, namelijk de Trofeo Serra de Tramuntana. De eerste winst voor Lotto Soudal van het fonkelnieuwe seizoen is daarmee een feit!

 

De eerste Trofeo had voor de renners al meteen een aankomst bergop in petto. De beklimming van San Salvador (5 km aan 6,2%) is zeker niet te onderschatten. Maar tijdens de tweede Trofeo werd het pas echt klimmen geblazen. Op een 35-tal kilometer van de meet moesten de renners de lastige en lange Puig Major verteren. De derde wedstrijd – Trofeo de Tramuntana – finishte in Deia, waar Wellens al twee keer wist te winnen. De laatste Trofeo was voer voor de sprinters. Maar zo’n dertig kilometer voor de meet kregen de renners nog een helling van derde categorie voor de wielen geschoven.”

X