WorldTour

Philippe Gilbert en John Degenkolb verlaten Tour de France. Gilbert met gebroken knieschijf

30/08/2020

Philippe Gilbert and John Degenkolb out of Tour de France. Gilbert with patella fracture.

Onderzoek op zaterdagavond in het ziekenhuis Saint-Jean in Cagnes-sur-Mer onthulde een gebroken knieschijf van de linkerknie van Philippe Gilbert. De Lotto Soudal-renner zal niet aan de start kunnen komen in de tweede etappe van de Tour de France.

“Ik reed rond positie 20 in het peloton toen ze voor me vielen”, legt Philippe Gilbert uit. “Ik wist aan die crash te ontsnappen. Ik passeerde twee, drie gevallen renners en dacht dat het veilig was, maar toen vielen ze opnieuw, en deze keer kon ik ze niet meer vermijden. We lagen daar met 10-15 mannen… Ik probeerde meteen op te staan, maar dat lukte niet. Ik heb daar ongeveer twee minuten gewacht, leunend tegen een vangrail. Toen vertrok ik alleen, zonder echt op de pedalen te kunnen duwen. In een kleine groep geloste renners slaagde ik erin om te finishen, zonder de anderen te kunnen helpen. Ik had pijn. Een pijn die ik herkende van 2018 ... "

De pijn die de voormalig wereldkampioen doormaakte, werd pas duidelijk nadat bij hem een ​​fractuur van dezelfde knieschijf werd vastgesteld. In de Tour de France van 2018 brak Philippe Gilbert inderdaad dezelfde patella na een valpartij in de afdaling van de Portet d'Aspet.

Na de finish in Nice en de eerste medische hulp door teamarts Jens De Decker, werd Gilbert naar de medische truck gebracht waar röntgenfoto's geen groot probleem aan het licht brachten. Een MRI in het ziekenhuis bracht echter wel een breuk aan het licht.

“Was het de breuk van twee jaar geleden of een nieuwe? We zouden het pas zeker weten na een echografie. Daar werd een nieuwe breuk vastgesteld. Het goede nieuws is dat het een breuk is zonder verplaatsing. Eerst waren we bang voor problemen met pezen en ligamenten. De dokter van het ziekenhuis, die de tijd voor ons nam en tot 23 uur bij ons bleef, sprak over een immobiliteitsperiode van twee à drie weken. Het kon erger zijn."

Dag 1 van de 107de Tour de France werd een dag om snel te vergeten voor Lotto Soudal nadat ook John Degenkolb ten val kwam.

“Wat een teleurstelling voor ons”, besluit Philippe Gilbert. “We zijn allebei renners die van hun sport en werk houden. We hebben altijd respect voor de wedstrijden, onze ploeg en sponsors. We vechten altijd en delen dezelfde waarden. Ik heb veel respect voor wat John deed, finishen na een nare valpartij, 65 kilometer alleen vechten en dan twee minuten te laat aankomen. John gaf alles, maar kreeg geen respect van de commissarissen. Na de regen en alle valpartijen verdiende hij in ieder geval het respect om hem in daguitslag te zetten, ook al had hij daarna niet kunnen doorgaan. Zo onaanvaardbaar. "

Partners

X