WorldTour

Maxime Monfort wordt sportdirecteur bij Lotto Soudal

06/10/2019

Vandaag rijdt Maxime Monfort tijdens de Famenne Ardenne Classic zijn laatste wedstrijd als professioneel wielrenner. Monfort begint meteen aan een nieuw hoofdstuk binnen de wielersport, want de 36-jarige Ardennees gaat aan de slag als sportdirecteur bij Lotto Soudal, de ploeg waarbij hij de laatste zes jaar van zijn wielercarrière doorbracht.

Maxime Monfort: “Oorspronkelijk zou ik dit jaar nog geen punt achter mijn professionele wielercarrière zetten, maar ik ontving pas eind augustus een voorstel tot contractverlenging en op datzelfde moment vroeg algemeen manager John Lelangue me om sportdirecteur te worden. Het kwam ietwat onverwacht, maar op dat moment voelde ik dat de tijd rijp was en daarnaast diende de opportuniteit zich ook aan. Na de Tour de France dacht ik al na over mijn toekomst en was het idee om te stoppen wel aanwezig, onafhankelijk van het voorstel om sportdirecteur te worden. Uiteindelijk duurde het maar twee dagen om de knoop door te hakken, maar vooraf had ik er echter al langer over nagedacht.”

“Afscheid nemen in eigen provincie, voor de eigen supporters en familie was voor mij een must. Op die manier kan ik de volledige dag samen met supporters, familie en vrienden spenderen. Uiteraard is er de wedstrijd zelf, maar daarnaast is er ook een moment met de supporters, zowel voor als na de koers. Ik wil van mijn laatste dag als profrenner echt iets speciaal maken.”

“De wielersport is en blijft mijn passie. De droom om profrenner te worden heb ik waargemaakt, maar daarnaast was het een droom om ook na mijn carrière binnen het wielrennen actief te blijven. Die opportuniteit dient zich nu aan, iets vroeger dan voorzien, maar ik heb veel ideeën en ik kijk er echt naar uit. Ik koerste de voorbije zes jaar in de Lotto Soudal-ploeg en ondertussen ken ik de staff, renners en de manier van werken. Het is leuk om op die manier mijn carrière als sportdirecteur te beginnen.”

“Het wordt geen eenvoudige opdracht om meteen de switch van profrenner naar sportdirecteur te maken, maar ik ben 100 procent overtuigd van mijn beslissing. Bijvoorbeeld tijdens de eerste stage wordt het misschien wat vreemd om de fiets in te ruilen voor de auto, maar ik ben er volledig klaar voor.”

“Ik heb al aardig wat koerskennis opgebouwd, maar uiteraard wordt het één groot leerproces. Ik ben eerder gespecialiseerd in de Grote Rondes of koersen van een week, dus is het logisch om eerder aan dat type renners advies te geven. Ik heb al veel gepraat met mijn toekomstige collega-sportdirecteurs en binnen enkele maanden zal duidelijk worden wat ik als sportdirecteur voor de ploeg kan betekenen.”

“Er zijn heel wat verschillen tussen wielrenner en sportdirecteur. Het mag dan wel dezelfde sector zijn, het is iets compleet anders. Volgens mij zijn er meer voordelen als sportdirecteur, want ik hoef bijvoorbeeld niet meer te trainen en op mijn voeding te letten, nu kan ik iets meer van het leven genieten, maar tegelijkertijd kan ik mijn passie blijven uitoefenen. Ik ben heel fier op mijn carrière, maar het moment is gekomen en ik zal er zeker geen spijt van hebben.”

De zes sportdirecteurs voor 2020 zijn: Mario Aerts, Herman Frison, Maxime Monfort, Kurt Van de Wouwer, Marc Wauters en Frederik Willems. Zij zullen rapporteren aan algemeen manager John Lelangue.

Maxime Monfort

Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 14.01.1983 (Bastogne)
Leeftijd: 36 jaar
Werd prof bij Landbouwkrediet – Colnago (2004)

Vijf profoverwinningen

- 2004: Algemeen klassement Tour de Luxembourg + etappewinst rit 3

- 2009: Belgisch tijdritkampioen (Saint-Ghislain)

- 2010: Algemeen klassement Bayern Rundfahrt + etappewinst rit 4

Grote Rondes

- Twintig deelnames (5x Giro d’Italia, 7x Tour de France, 8x Vuelta a España)

- Elf top-20 noteringen algemeen klassement (4x Giro, 2x Tour, 5x Vuelta)

- Beste resultaat algemeen klassement: 6de Vuelta a España 2011

Partners

X