WorldTour

Matthew Holmes verovert Willunga Hill

26/01/2020

Matthew Holmes verovert Wiullunga Hill

Drie dagen eerder dacht hij nog dat het profwielrennen toch niets voor hem zou zijn, maar op de slotdag van de Santos Tour Down Under won Matthew Holmes zowaar de koninginnerit met aankomst boven op Willunga Hill. Voor Lotto Soudal was het de kroon op een superweek et drie ritzeges bovenop de zege van Caleb Ewan in de Schwalbe Classic. Voor Holmes was het weekend ook meer dan geslaagd. Op zaterdag pakte zijn vriending Josie Knight gouden medailles op de Britse baankampioenschappen in zowel de individuele als de ploegenachtervolging.

Matthew Holmes was de enige van de 26-koppige kopgroep die niet achtergelaten werd door de ontketende Richie Porte. Holmes ging de Australiër voorbij in de slothektometers en won zijn eerste profkoers in zijn eerste World Tour wedstrijd ooit.

Ik was altijd maar aan het wachten op de sprint, maar dan had ik door dat de anderen echt wel op hun limiet zaten”, vertelde Matthew Holmes. “Ik vond het niet eens slecht dat Porte bij me kwam omdat ik wist dat die ging doorrijden voor zijn klassement. Het enige wat ik moest doen was hem kloppen, maar dat ging nog vrij makkelijk. Uiteindelijk hadden we niet eens een echt plan. Ploegleider Herman Frison had ons een vrije rol gegeven. Ik glipte dus, net als Jonathan Dibben, in de ontsnapping. Jonathan deed het perfect, sloeg geen enkele beurt over, en liet mij rusten in zijn wiel.”

Drie dagen eerder, na de rit met aankomst bergop in Paracombe, was Holmes nog ontgoocheld omdat hij pas als 31ste over de streep kwam.

Ik deed de voorbije week echt mijn best voor het klassement maar ik had het lastig met de snelheid en het in groep rijden. Het lukte me allemaal niet. Zelfs gisteravond zegde ik nog tegen mijn ouders, die hier enkele dagen zijn, dat ik misschien toch niet geschikt was voor deze job. Wat een ommekeer vandaag.”

Holmes heeft meteen naam gemaakt. Eerder koerste hij voor continentale Britse teams.

“Ploegen moeten echt eens komen kijken naar de National Series in Engeland. Het gaat niet om UCI-wedstrijden maar ze zijn het wel waard en zijn allesbehalve makkelijk om winnen. Uiteindelijk was Kevin De Weert de eerste die me contacteerde nadat een aantal mensen een goed woordje voor me deden. Nu ben ik blij dat ik kan tonen dat ze gelijk hadden.”

Op het eerste gezicht lijkt Holmes eerder een klimmer dan een type voor de klassiekers, maar daar heeft de 26-jarige Brit zelf geen idee van.

“Ik heb nog amper cols opgereden. Ik zat de afgelopen zes jaar vast in Groot-Btittannië.  Willunga Hill was mijn tweede aankomst bergop. De eerste was eerder deze week in Paracombe. Dit lijkt me nu toch wel te liggen… Dit zal nu toch wel voor wat extra vertrouwen in mij zorgen in mijn ploeg. Tot nu kenden ze me uiteraard niet en ik kreeg de eerder makkelijke jobs in het team. Vanaf nu kan ik misschien zelf af en toe om wat bescherming vragen.

Dat zal dan allicht in de kleinere rittenkoersen zijn.

Mijn programma ligt nog niet helemaal vast maar de kleine rittenkoersen zijn wel mijn ding, denk ik. Graag ook Giro of Vuelta. Om naar de Tour de kunnen gaan moet ik toch wel wat meer bewijzen nog”, zo besloot Holmes met een lachje.

Partners

X