WorldTour

Jelle Wallays triomfeert in de Vuelta

13/09/2018

Jelle Wallays heeft op een wel erg indrukwekkende wijze de achttiende etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. Na een vlucht van 183 kilometer bleef hij zijn medevluchter Bystrom en een jagend peloton net voor! 
 
Zodra het startschot gegeven werd, trok Jelle Wallays in de aanval samen met Sven Eryk Bystrøm (UAE Team Emirates) en Jetse Bol (Burgos-BH). De drie vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton en reden al snel een voorsprong van maximaal drie minuten bijeen. De vlakke etappe werd van bij de start door de sprintersploegen gecontroleerd, die de voorsprong van de vluchters steeds rond de 2’30” hielden. In de laatste 25 kilometer joeg het peloton het tempo de hoogte in, maar ook Wallays trok sterk door. Op zeven kilometer van de finish plaatste hij nog een versnelling, waardoor Bol moest afhaken. In de laatste kilometer speelde Wallays het slim en nam niet meer over van metgezel Bystrom. De 29-jarige Belg timede zijn sprint perfect en kwam als eerste over de meet, voor Bystrom en Sagan. 

De gok om in Bystroms wiel te blijven, heeft me de etappezege opgeleverd.

Jelle Wallays: “Ik ben naar Spanje gekomen om een rit te winnen en daar ben ik vandaag in geslaagd! Voor de start van de ronde had ik een viertal ritten aangeduid, maar mijn val na de rustdag heeft die plannen een beetje gedwarsboomd. Ik heb me nadien specifiek op deze rit gefocust en die ook nog kunnen winnen. Ik ben super gelukkig!”

“Toen ik hoorde dat we nog een voorsprong van dertig seconden hadden, besloot ik in Bystroms wiel te blijven en me niet meer op het peloton te focussen. Ik wist dat hij op papier de snelste was van ons tweeën, maar ook dat de laatste kilometer nog stevig opliep, zo’n 2 à 3%. Ik besloot om niet meer over te nemen en mijn sprint vanuit zijn wiel te starten. Ik heb al vaker in zo’n situatie gezeten en kan daar heel kalm onder blijven. Die gok heeft me aan de etappezege geholpen, dus ik ben erg blij dat ik niet meer heb overgenomen."

“Ik heb serieus afgezien om te ontsnappen in het begin van de etappe. Mijn benen voelden niet super, maar ik ben een rouleur en hoe langer de rit vorderde, hoe beter ik me voelde. Ik voelde me ook niet per se de sterkste van de kopgroep, maar als iedereen evenveel bijdraagt, weet dat ik nog sterk kan eindigen en dat heb ik ook wel bewezen. De wind was ook in ons voordeel, waardoor we hoge snelheden ontwikkelden. Ik had ook speciaal gisteren nog van tandwiel veranderd, zodat ik met een groter verzet kon fietsen vandaag. Ik denk dat we de laatste vijftien kilometer boven de 50 km/h gemiddeld haalden, wat toch wel stevig is.”
 
“De bergen van de vorige dagen heb ik dan ook goed verteerd. Ik had al een goede vorm om naar de Tour de France te gaan en zodra ik hoorde dat ik niet geselecteerd was, heb ik me op deze Vuelta gefocust. Ik ben met een superconditie aan de start van deze Vuelta gekomen en heb geantwoord met de pedalen. We zijn met de ploeg naar hier gekomen om een overwinning mee naar huis te nemen en bij deze is onze missie geslaagd. Na de meet voelde het ook wat aan als gerechtheid geschied was nadat sportdirecteur Van Slycke enkele dingen naar mij geroepen had, vandaar mijn wat felle reactie. Dan doet het natuurlijk deugd als ze er niet in slagen je terug te pakken. No offence tegenover de blauwe brigade."

"Daarnaast hebben we ook nog de bolletjestrui in handen met Thomas De Gendt. Zaterdag is het nog een belangrijke rit voor hem, maar hij is heel sterk en gemotiveerd om de trui te verdedigen. Het zou mooi zijn als we met een ritzege en die trui huiswaarts kunnen keren. Maar die overwinning nemen ze ons alleszins niet meer af!”

Photo Credits : Photo Gomez Sports

Partners

X