WorldTour

Geen maat op Ewan in Pesaro!

18/05/2019

Caleb Ewan heeft de tweede Giro-rit uit zijn carrière gewonnen. Na fantastisch werk van de Lotto Soudal-ploeg, troefde de Australische spurtbom Elia Viviani en Pascal Ackermann af in een massasprint. Dit is zijn vierde zege van het seizoen, na eerdere overwinningen in de Ronde van Turkije en de UAE Tour.

Vandaag stond de langste rit uit de Giro op het programma. De renners moesten 239 kilometer afwerken langs de Adriatische kust tussen Tortoreto Lido en Pesaro. Het parcours was overwegend vlak, maar in de finale lagen wel nog enkele korte beklimmingen. De vlucht van de dag, bestaande uit Frapporti en Cima, werd vroegtijdig ingerekend. In het slot trokken Ciccone, Bidard en Vervaeke ten aanval, maar het peloton haalde ook hen terug bij. Caleb Ewan bleek de beste te zijn in de massasprint.

Caleb Ewan: “De ploeg heeft vandaag uitstekend werk geleverd. Thomas De Gendt en Victor Campenaerts controleerden de rit, terwijl de andere ploegmaten mij op de vrij gevaarlijke wegen perfect vooraan in het peloton hielden. De late ontsnapping van de drie renners leek gevaarlijk te worden, maar uiteindelijk zorgden Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst ervoor dat het toch uitdraaide op een sprint. Ik hoopte echt om de zege te kunnen binnenhalen, want ik was reeds tweede, derde en vierde geworden. De tweede plaats na Carapaz was weliswaar niet in een traditionele sprint, maar uit de verschillende massaspurten probeerden we iets te leren en op die manier een plan te maken voor de volgende sprint.”

“We wisten dat het vandaag een risicovolle finale zou worden, met veel bochten en mogelijks een nat wegdek. Daarom was het noodzakelijk om constant vooraan zitten, wat ons goed gelukt is. De laatste bocht was op slechts 200 meter van de finish, dus daar moest ik in een perfecte positie zitten. Ik zat in het wiel van Ackermann en voor hem reed zijn ploegmaat. Als derde de sprint aanvatten was ideaal voor mij. Indien ik zelf als eerste de bocht zou ingedraaid zijn, was het een enorm lange sprint geworden, waardoor ik misschien was stilgevallen in de laatste rechte lijn.”

 “De rit is anders verlopen dan vanochtend voorspeld was. De finale bleek zwaarder te zijn dan je uit het roadbook kon opmaken. Jasper en Tosh moesten vroeger dan verwacht in actie komen om de vluchters in te rekenen. Daardoor konden ze niet meer ingezet worden in aanloop naar de sprint. Ik heb me gelukkig zelf goed kunnen positioneren. Het was ook een erg lange etappe, maar toen ik twee jaar geleden won in Alberobello, was het eveneens na een etappe van 224 kilometer. Het is dus erg positief dat ik na dergelijke lange ritten mijn sprintcapaciteiten niet verlies.”

“Het is zeker een opluchting voor mij. Morgen is er de tijdrit en daarna volgt een rustdag, dus ik kan minstens twee dagen genieten van het gevoel dat ik vandaag gewonnen heb. Na de rustdag zullen we een nieuw plan maken voor de volgende sprintetappes. Een overwinning in een Grote Ronde is sowieso een doelstelling. Het is een fantastisch gevoel, zeker door de vele sterke sprinters die aanwezig zijn in deze Giro. Dit is mijn mooiste overwinning tot dus ver bij Lotto Soudal. Ik ben al erg vaak op het podium geëindigd dit seizoen, maar deze winst is de kers op de taart van het eerste deel van het seizoen. Het betekent erg veel voor mij.”

Dit is mijn mooiste overwinning tot dus ver bij Lotto Soudal. Het betekent erg veel voor mij.

Partners

X