WorldTour

Ewan wordt vierde in de vijfde Giro-etappe

15/05/2019

Het was een erg natte rit vandaag tussen Frascati en Terracina. Ondanks de korte afstand van 140 kilometer, werd het toch een lastige etappe. Vijf leiders vormden de vlucht van de dag, maar die werd op geruime afstand voor de finish opnieuw gegrepen. Door de barre weersomstandigheden werd beslist om de tijdsverschillen reeds op te nemen bij de eerste passage over de meet, op negen kilometer van de uiteindelijke finish. Er moest natuurlijk wel nog gesprint worden om de ritzege. De voorbereiding door Victor Campenaerts, Roger Kluge, Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst verliep aanvankelijk goed, maar daarna raakte Caleb Ewan ingesloten. Daardoor kon de Australiër zijn sprint pas laat aanvatten, maar hij snelde toch nog naar de vierde plaats. De overwinning was voor Pascal Ackermann, die Fernando Gaviria en Arnaud Démare klopte. Primož Roglič blijft leider in het algemeen klassement.

Caleb Ewan: “Door de start bergop en de koude en natte omstandigheden was het een zware dag. Ik trok meer kledij aan en probeerde zo warm mogelijk te blijven. De klassementsploegen waren er niet bij om door de gevaarlijke bochten te koersen. Het was een goede beslissing om de laatste ronde te neutraliseren, maar voor de sprinters maakte het weinig verschil. We zaten aan de rechterkant toen er plots een grote plas opdook. Iedereen die door die plas reed, verloor bijna alle snelheid. Dat was op slechts 400 meter van de streep, dus dat was teleurstellend.”

Jelle Vanendert moest jammer genoeg opgeven vandaag. De Lotto Soudal-renner kampt met een ontsteking aan zijn rechterknie. Vanendert ondervond reeds gisteren hinder en moest vandaag finaal de strijd staken.

 

Jens Keukeleire is vijfde geëindigd in de tweede rit van de Vierdaagse van Duinkerke. De rit van Walllers naar Saint-Quentin was overwegend vlak. Zes vluchters gingen in de ontsnapping, maar werden opnieuw gegrepen. Clément Venturini won aanvankelijk de massasprint maar werd uiteindelijk gedeclasseerd door de jury. Zo boekte Dylan Groenewegen zijn tweede etappezege en verstevigt hij zijn leiderspositie.

Jelle Wallays kwam gisteren ten val en ging vandaag niet meer van start. Tijdens verdere onderzoeken werd een kneuzing van de linkse ribben vastgesteld. Daarnaast is de middelvinger en het scaphoïde-bot van de rechterhand gekneusd. De periode van inactiviteit zou voor de Lotto Soudal-renner beperkt blijven, na enkele dagen volgt definitief uitsluitsel.

Partners

X