WorldTour

Ewan ook de snelste in Novi Ligure!

22/05/2019

Caleb Ewan heeft de elfde etappe in de Giro gewonnen. Hij sprintte iedereen uit het wiel na uitstekend voorbereidend werk van de Lotto Soudal-trein. De Australiër klopte Arnaud Démare en Pascal Ackermann in de massasprint en behaalde zo zijn tweede ritsucces op vijf dagen tijd.

Net als gisteren was het een volledig vlakke etappe door de Povlakte. Er werden 221 kilometers afgewerkt tussen Carpi en Novi Ligure. Drie vluchters vormden de ontsnapping van de dag: Cima, Maestri en Frapporti. Zij werden gegrepen door het peloton op 25 kilometer van de finish. De verschillende sprinttreinen reden vervolgens naast elkaar op kop, in aanloop naar wat wellicht de laatste kans op een massasprint in deze Giro zou worden. De laatste rechte lijn was heel licht hellend en er was tegenwind. Ewan sprong op het perfecte moment uit het wiel van Ackermann en de Lotto Soudal-renner snelde naar zijn tweede etappezege.

Caleb Ewan: “Net zoals gisteren was het vandaag niet echt een moeilijke rit. Het kost natuurlijk altijd wat krachten maar in vergelijking met sommige andere ritten was het toch een makkelijke dag. Aan het eind kozen we ervoor om geen volledige lead-out te doen omdat we wisten dat er tegen de wind in zou gesprint worden. Daarom was het beter om de sprint niet op kop aan te vatten. Ik sprint graag op die manier dus was het ideaal. Mijn ploegmaats brachten me in een goede positie, waarvoor ik hen heel dankbaar ben.”

“Maar toch waren Roger Kluge en Jasper De Buyst heel belangrijk vandaag. Ze maakten de laatste kilometers zo makkelijk mogelijk voor mij en dat maakte het verschil vandaag, denk ik. Door de tegenwind leek het een lange sprint, maar ik timede hem perfect. Timing was cruciaal vandaag, meer omwille van de tegenwind dan omwille van de licht oplopende finish, dus wou ik zo lang mogelijk wachten om mijn sprint te starten. Om eerlijk te zijn, vond ik het niet echt een hellende aankomst.”

De finish van de elfde etappe in Novi Ligure betekende voor Caleb Ewan het einde van de Giro. De Australiër keert met twee ritzeges terug naar huis om zich de komende weken voor te bereiden op de Tour de France.

Caleb Ewan: “Ik ben blij dat ik naar de Giro gekomen ben, de opeenvolging van de lange en soms pittige ritten zal me conditioneel goed gedaan hebben. Uiteraard verlaat ik de Giro met een zalig gevoel. Ik begon aan de Ronde van Italië met als doel één etappezege te bemachtigen. Met twee ritoverwinningen heb ik die verwachtingen overtroffen. Daarnaast ben ik ook heel tevreden met hoe het team heeft gereden. Ik ben zeven keer in de top vier geëindigd. Op dag twee was onze lead-out perfect, twee dagen later in Frascati werd ik geklopt door een sterke Carapaz en in Pesaro op dag acht was het voor de eerste keer prijs. Deze Giro was ook heel belangrijk om de samenwerking met Jasper De Buyst en Roger Kluge te optimaliseren, en daar hebben we zeker de kans toe gekregen. Ik moet ook zeggen dat de rest van de ploeg heel goed heeft samengewerkt.”

“Het lijkt me niet onlogisch dat de sprinters de Giro vroegtijdig verlaten. Vanaf nu komen er quasi alleen nog zware etappes aan, geen spek voor onze bek. Ik denk dat de organisatie verkiest dat de beste sprinters aan de start staan, ook al rijden ze de Giro niet uit, maar op die manier krijgen de vlakke etappes wel een mooie strijd. Nu neem ik enkele dagen rust en daarna vertrek ik op stage om de Tour voor te bereiden.”

Mijn doel was om één etappezege te bemachtigen. Met twee overwinningen heb ik die verwachtingen overtroffen.

Partners

X