ProTeam Belgisch U23-kampioen Jarne Van de Paar wordt prof bij Lotto Dstny

De 21-jarige Van de Paar tekende voor drie jaar en zal in 2023 nog uitkomen voor het Development Team.
Algemeen 09 september 2022

Met Jarne Van de Paar (21) stroomt er opnieuw een getalenteerde renner door vanuit het Lotto Soudal Development Team naar de eigen profploeg. De huidige Belgisch U23-kampioen tekende voor drie jaar en zal in 2023 nog blijven uitkomen voor het Development Team. In 2024 en 2025 zal hij volledig onderdeel uitmaken van het WorldTour-team.

Jarne van de Paar greep onlangs de Belgische driekleur in Sint-Lievens-Houtem. Het was een bekroning van zijn vier jaar als belofte, een periode die hij volledig bij het Lotto Soudal Development Team doorbracht en waarin hij ook de steun kreeg van het Lotto Cycling Talent Project ondersteund door Lotto. “Ik ben heel blij dat ik nog langer in dit team kan blijven”, zegt Jarne Van de Paar zelf over zijn stap naar de profs. “Ik ben hier thuis en ken iedereen goed. Als je vier jaar in het Development Team rijdt, leer je de nodige renners kennen die je later bij de profs opnieuw tegenkomt: Florian Vermeersch, Arnaud De Lie, Maxim Van Gils, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Sébastien Grignard en uiteraard Lennert Van Eetvelt en Liam Slock. Ik kijk ernaar uit om opnieuw met hen te kunnen samenwerken.”

Kurt Van de Wouwer, teammanager van het Lotto Soudal Development Team, omschrijft Jarne Van de Paar als een sprinter die op termijn ook in de Vlaamse semi-klassiekers goed uit de voeten moet kunnen. “De afgelopen vier jaar heeft hij het niet altijd even makkelijk gehad. Er waren uiteraard de covidjaren en hij heeft ook persoonlijk de nodige tegenslagen gehad. Dit jaar had hij lange tijd te kampen met een knieblessure. Maar hij won wel ieder jaar zijn koersen. Hij heeft altijd getoond dat hij veel in zijn mars heeft als sprinter. Het BK van dit jaar was een prachtige zege voor hem en het team, maar we hadden hem daarvoor al laten weten dat we vertrouwen in hem hadden om de stap naar de profs te zetten.”


Jarne Van de Paar pakt in Sint-Lievens-Houtem de Belgische driekleur bij de beloften

In 2023 zal het Development Team van Lotto Dstny de status van UCI continental team krijgen. Dat betekent dat de renners van het Development Team ook kunnen worden ingezet in wedstrijden van het WorldTour-team in de ProSeries of .1-wedstrijden. “We kiezen ervoor om Jarne Van de Paar in 2023 nog een jaar extra in het Development Team te houden, zodat de overstap iets geleidelijker verloopt”, legt CEO John Lelangue uit. “We zullen hem al regelmatig inzetten in het WorldTour-team, maar het is ook belangrijk dat hij op een lager niveau blijft meestrijden voor overwinningen. Daarnaast kan hij een belangrijke mentor zijn in het Development Team voor de jongere U23 renners. Zowel voor Jarne Van de Paar zelf als voor de andere belofterenners wordt de stap naar de profs zo kleiner.”

Vanaf 2024 zal Jarne Van de Paar volledig deel uitmaken van het WorldTour-team. “Het is heel fijn dat het hier mogelijk is om zo’n specifiek traject uit te stippelen”, zegt hij. “Het toont dat de ploeg vertrouwen in mij heeft. Ik ga er alles aan doen om dat terug te betalen. Zowel ik als het team weet dat er nog de nodige groeimarge is. Samen gaan we er alles aan doen om dat potentieel te benutten.”

Foto: Pollefliet pictures & Brecht Steenhouwer.

In dit artikel