WorldTeam Etappewinst voor Caleb Ewan in de Deutschland Tour

Ewan sprintte op autoritaire wijze naar zijn eerste overwinning in de Deutschland Tour en zijn zesde zege van het seizoen.
Race 25 augustus 2022

Lotto Soudal-renner Caleb Ewan heeft in Meiningen de eerste etappe van de Deutschland Tour gewonnen. Aan het eind van een lastige rit was Ewan de snelste van het peloton. Lotto Soudal piloteerde zijn sprinter richting de laatste kilometer, waarna de Australiër het met een krachtige versnelling afmaakte. Ewan sprintte op autoritaire wijze naar zijn eerste overwinning in de Deutschland Tour en zijn zesde zege van het seizoen.

Na de korte proloog van gisteren stond vandaag de eerste etappe van de Deutschland Tour tussen Weimar en Meiningen op het programma. Ondanks enkele hellingen onderweg kende de rit een typisch verloop dat wees op een massasprint aan het eind. Echter zorgden enkele korte beklimmingen voor een selectie in het peloton en een chaotisch slotfase met verscheidene aanvallen. Onder meer Lotto Soudal deed er alles aan om het peloton in functie van zijn sprinter samen te houden. Nadat de Australiër in de slotkilometers perfect in stelling werd gebracht door zijn ploegmaats, maakte hij het werk indrukwekkend af. Met een katachtige versnelling trok Ewan het laken naar zich toe in de sprint, de Italiaan Milan werd tweede, de Duitser Kanter derde.

“Met enkele stevige hellingen was dit allesbehalve een makkelijke etappe, maar het team heeft me perfect beschermd en in een ideale positie richting de meet gebracht”, reageert een tevreden Caleb Ewan. “Ik ben dan ook blij dat ik na een lange periode zonder overwinningen het hier kan afmaken. Deze etappewinst smaakt dus heel zoet na een mindere periode met heel wat pech. Ik bleef steeds in mezelf geloven en ook mijn team bleef steeds achter me staan. Ik ben dan ook blij om opnieuw te winnen en het team deze overwinning in de Deutschland Tour te schenken.”

“Ik wist dat ik een goed vormpeil te pakken had, maar door een valpartij in Hamburg kon ik dat nog niet echt laten zien. Met enkele hellingen vandaag was het toch een vrij selectieve etappe, maar ik vond mijn klimmersbenen terug en kon vrij vlot volgen. Het geaccidenteerde parcours zorgde wel voor een chaotische slotfase, maar mijn ploegmaats hebben het perfect gedaan. Ze hielden het peloton samen en zorgden ervoor dat het een sprint werd aan het eind. Vaak zijn dergelijke finishes in dalende lijn moeilijk om te timen maar ik werd perfect afgezet en kon mijn sprint starten wanneer ik dat zelf wilde. Het werd wel nog wat ‘tricky’ toen ik ei zo na ingesloten geraakte maar ik kon uiteindelijk nog een gaatje vinden en mijn sprint doortrekken tot op de streep. Deze overwinning doet heel veel deugd”, besluit Caleb Ewan.

Foto's: Photo News.

In dit artikel