WorldTeam Ewan, Gilbert en Kron blikken vooruit op de 109de Tour de France

Dit jaar wordt het startschot van de 109de Tour de France gegeven in Denemarken.
Race 30 juni 2022

Dit jaar wordt het startschot van de 109de Tour de France gegeven in Denemarken, waar op vrijdag 1 juli de tweede Grote Ronde van het seizoen op gang wordt getrokken met een 13 kilometer lange tijdrit in Kopenhagen. Daarna volgen mogelijk twee sprintkansen, maar in het overwegend vlakke Deense landschap loert het waaiergevaar steeds om de hoek. Enkele Lotto Soudal-renners blikken vooruit op ‘La Grande Boucle’.

Caleb Ewan wordt het sprintspeerpunt van Lotto Soudal. De snelle Australiër staat aan de start van zijn vierde Tour en is gebrand op ritsucces nadat hij vorig jaar vroegtijdig moest opgeven na een valpartij in de derde etappe. "Uiteraard wil ik topprestaties neerzetten in deze Tour, des te meer aangezien ik vorig jaar mijn kansen niet kon verdedigen. Dit jaar ben ik terug van de partij en heb ik mijn zinnen gezet op de vijf tot zes sprintkansen. En als ik over mijn klimmersbenen beschik, komen daar misschien nog enkele opportuniteiten bij. In het algemeen is deze Tour de sprinters niet al te gunstig gezind, daarom moeten we iedere kans met beide handen proberen grijpen.”

Voor de 24-jarige Andreas Kron wordt zijn eerste deelname aan de Tour er meteen eentje om nooit te vergeten. De Grand Départ vindt namelijk plaats in zijn geboorteland Denemarken. Een Covidbesmetting hield hem kort van de fiets, maar Kron start uiteindelijk met vertrouwen in Kopenhagen. “Na de Ronde van Zwitserland testte ik positief op Covid maar gelukkig zonder symptomen. Daarom werd mijn voorbereiding richting de Tour nauwelijks gehinderd, alleen de nationale kampioenschappen moest ik aan mij laten voorbijgaan. Na enkele goede trainingen ben ik klaar voor mijn eerste Ronde van Frankrijk. Daarin ligt de focus in de eerste week vooral op het bijstaan van Caleb Ewan. In de tweede week zijn er dan weer mogelijkheden voor mezelf, Philippe Gilbert of Tim Wellens.”

Na de tijdrit op vrijdag volgen al twee sprintkansen voordat de renners op maandag de oversteek maken naar Frankrijk.

“De eerste twee ritten in lijn eindigen in theorie op een massasprint maar het wordt steeds opletten voor de wind”, zegt Caleb Ewan. “De Grote Beltbrug aan het eind van etappe twee zal voor extra nervositeit in het peloton zorgen. Voorlopig wordt er geen zijwind voorspeld, maar als dat toch het geval zou zijn, wordt het echt nerveus en zoals steeds een gevecht om de eerste posities. Het is nu al duidelijk dat etappe twee en drie geen eenvoudige opdrachten worden. Ik sta aan de start zonder mijn vaste lead-out maar ik ben vol vertrouwen dat het ook met deze jongens lukt. Het zijn sterke renners die me in de finale kunnen beschermen en in een goede positie richting de sprint kunnen loodsen.”

Voor Philippe Gilbert, die tijdens de Tour zijn 40ste verjaardag viert, wordt het zijn twaalfde en laatste Tour.

“Ik ben enorm blij hier in Denemarken aan de start te staan van mijn laatste Tour. Daarnaast breng ik ook de nodige ambities mee, ik wil me nog een laatste keer tonen in de Tour. Een Grand Départ buiten Frankrijk is steeds speciaal, zo houd ik schitterende herinneringen over aan de start in bijvoorbeeld Luik en Düsseldorf. Kopenhagen is een echte fietsstad, dus is het de ideale plek voor een Grand Départ. Ik heb hard gewerkt om klaar te zijn voor deze Tour en ik heb er heel veel zin in.”

Foto's: Photo News

In dit artikel