Algemeen Lotto Soudal met 21 renners aan de start van het BK in Middelkerke

Sportdirecteurs Nikolas Maes en Dirk Onghena blikken vooruit op de titelstrijd.
Race 24 juni 2022

Op zondag 26 juni wordt er in Middelkerke zowel bij de heren als dames gestreden om de nationale driekleur. Lotto Soudal komt met een delegatie van 21 renners aan de start van het Belgisch kampioenschap. Bij de heren elite vaardigt het WorldTeam vijftien deelnemers af die op een biljartvlak parcours van ruim 200 kilometer zullen strijden om de Belgische titel op de weg. Zes Lotto Soudal Ladies nemen deel aan de net geen 120 kilometer lange koers om de Belgische driekleur bij de dames elite en U23-categorie. Sportdirecteurs Nikolas Maes (WorldTeam) en Dirk Onghena (Lotto Soudal Ladies) blikken vooruit op de titelstrijd.

“Het Belgisch kampioenschap is voor iedere renner een speciaal moment maar het is vooral ook een moeilijke koers”, zegt Nikolas Maes. “Het is geen wedstrijd als een ander aangezien er een volledig andere ploegsamenstelling geldt. Met vijftien renners hebben we zeker en vast een sterke ploeg aan de start maar geen absoluut overwicht. Enkele jongens in de ploeg komen net terug na een rustperiode, sommigen zijn herstellende van blessures maar natuurlijk hebben we ook enkele renners in topvorm bij.”

Thomas De Gendt en Viktor Verschaeve moeten passen voor het BK. De Gendt ondervindt te veel last van zijn enkelblessure, die hem ook op het BK tijdrijden parten speelde. Verschaeve werkt hard aan zijn terugkeer na een operatie.

Nikolas Maes: “Het parcours in en rond Middelkerke is biljartvlak maar dat staat allesbehalve garant voor een massasprint. In de eerste 100 tot 120 kilometer koersen de renners continue door open vlaktes waar de wind vrij spel heeft. Daar kan er al hard gekoerst worden en een eerste schifting ontstaan richting de plaatselijke rondes. Het wordt zaak om attent te koersen en onze aangeduide renners te beschermen en in stelling te brengen. Het moge duidelijk zijn dat we geen topfavoriet in de ploeg hebben, daarvoor kijk ik in eerste instantie naar het duo bij Alpecin-Fenix: Jasper Philipsen en Tim Merlier.”

Selectie Lotto Soudal BK heren elite: Cedric Beullens, Jasper De Buyst, Steff Cras, Victor Campenaerts, Arnaud De Lie, Frederik Frison, Philippe Gilbert, Sébastien Grignard, Sylvain Moniquet, Maxim Van Gils, Brent Van Moer, Harm Vanhoucke, Florian Vermeersch, Xandres Vervloesem en Tim Wellens.

De Lotto Soudal Ladies gaan met zes van start nadat Esmée Gielkens moet afhaken door ziekte.

“Het BK is een koers die heel moeilijk te controleren is en ook de wind zal een rol spelen”, zegt Dirk Onghena, sportdirecteur bij de Lotto Soudal Ladies. “Lotte Kopecky is torenhoog favoriet maar daarom zal iedereen ook naar haar kijken. Daarom behoort een sprint tot de mogelijkheden maar een zekerheid is het niet. Onze Lotto Soudal Ladies moeten zich vooral proberen te tonen in een ontsnapping en met Mieke Docx en Katrijn De Clercq hebben we twee snelle ijzers in het vuur. Daarnaast wordt de strijd om de Belgische beloftetitel een koers in de koers. Zowel Brandt, De Clercq, Van de Paar en Vervloet komen hiervoor in aanmerking.”

Selectie Lotto Soudal Ladies dames elite/U23: Eefje Brandt, Katrijn De Clercq, Mieke Docx, , Ines Van de Paar, Elise Vander Sande, Sterre Vervloet.