Development Lotto Soudal Development Team zet volgend jaar de stap naar continental niveau

Zo wil Lotto Soudal de kloof van de U23-categorie naar het profniveau nog kleiner maken.
Algemeen 24 juni 2022

Het Lotto Soudal Development Team zal vanaf volgend seizoen nog een versnelling hoger schakelen om jong, Belgisch talent optimaal voor te bereiden op een mogelijke carrière als profrenner. De belofteploeg van Lotto Soudal – volgend jaar het Lotto Dstny Development Team - tot op heden functionerend op clubniveau, zal namelijk vanaf 1 januari 2023 de stap zetten naar het continentale niveau. Na de WorldTeams en de ProTeams, zijn de continental teams het derde niveau van de internationale wielerpiramide.

Op die manier wil Lotto Soudal de kloof van de U23-categorie naar het profniveau nog kleiner maken, zo zegt CEO John Lelangue: “De omschakeling van het Lotto Soudal Development Team van club- naar continental niveau zat al even in de pijplijn. Het is een logische volgende stap in de evolutie van het opleidingsteam dat al ruim vijftien jaar bestaat met als missie om jong, Belgisch talent een professionele omgeving aan te reiken om zich zo te ontwikkelen tot de profrenners van morgen. De stap naar het continentale niveau stelt het Development Team in staat zich nog beter te integreren in het Lotto Dstny-geheel volgend jaar. Belofterenners zullen zo bijvoorbeeld vanaf volgend jaar al kunnen proeven van koersen op 1.1 of 1.Pro niveau, waarin ze samen met enkele renners van het WorldTeam aan de start staan. Dit komt hun ontwikkeling alleen maar ten goede.”

Kurt Van de Wouwer, sinds 2007 actief als ploegleider- en teammanager van het belofteteam, juicht de beslissing toe. “Met ruim zeventig jongens die over een periode van vijftien jaar binnen het Lotto Soudal Development Team tot profrenner gekneed werden, heeft de ploeg zijn waarde al meer dan bewezen. Nu is de tijd rijp om de stap richting continental niveau te zetten om zo een nog betere kruisbestuiving tussen het belofteteam en de WorldTour-ploeg te creëren. Net zoals de afgelopen jaren zullen onze beloften nog steeds kunnen deelnemen aan de meest prestigieuze wedstrijden zoals de Giro U23, Ronde de l’Isard en Giro Valle d’Aosta. Daarnaast zullen ze ook kunnen proeven van wedstrijden op bijvoorbeeld 1.1 en 1.Pro niveau, waarin ze zich alvast eens kunnen meten met, maar vooral ook kunnen bijleren van de profs. Zo kunnen we onze jonge, hoofdzakelijk Belgische talenten nog beter klaarstomen voor een mogelijke carrière als professioneel wielrenner.”

Ook huidig Lotto Soudal-renner Tim Wellens werd na een verblijf van ruim twee jaar in de opleidingsploeg prof bij de hoofdmacht. De 31-jarige Belg houdt er mooie herinneringen aan over. “Na de juniorencategorie koos ik ervoor om in 2010 als belofte bij het toenmalige Davo-Lotto te tekenen. Waarom? Het mooie internationale programma dat ik kon rijden sprak me aan en paste ook beter bij mijn kwaliteiten als renner. Dat heeft mijn ontwikkeling alleen maar bevorderd en zo werd ik in 2012 prof. Als je het lijstje erbij neemt wie voor en na mij prof is geworden, kan je spreken van een meer dan geslaagd project. Zo gaat de recente ritwinst en tweede plaats in de Giro d’Italia U23 van Lennert Van Eetvelt ook onder de WorldTour-renners niet onopgemerkt voorbij. Het Development Team heeft alleen maar aan professionaliteit gewonnen en de stap naar het continentale niveau voegt nu nog een extra dimensie toe”, besluit Wellens.

Foto: Facepeeters.