Algemeen Philippe Gilbert wint Vierdaagse van Duinkerke

In de slotetappe kwam de kleine voorsprong van de 39-jarige Lotto Soudal-renner niet meer in gevaar.
Race 08 mei 2022

Na zijn ritwinst in de derde etappe heeft Philippe Gilbert nu ook de eindzege van de Vierdaagse van Duinkerke op zak gestoken. In de laatste rit van Ardres naar Duinkerke kwam zijn nipte voorsprong van 4 seconden niet meer in het gedrang.

Foto: Photo News

Dat de Vierdaagse van Duinkerke op een secondenspel zou uitdraaien, was direct duidelijk toen Philippe Gilbert zaterdag de roze leiderstrui in handen kreeg. Hij had slechts vier seconden voorsprong op zijn naaste belager Oliver Naesen en 5 op Jake Stewart. Ook Benjamin Thomas en Baptiste Planckaert stonden met een achterstand van 10 seconden nog gevaarlijk dichtbij.

De volledige Lotto Soudal-ploeg moest dus attent zijn om de eindzege over de streep te trekken in de lokale rondes in Duinkerke. Er reed vroeg een kopgroep van 7 renners weg die de bonificatieseconden in de tussensprints wegnamen. Zij kregen nooit meer dan 3 minuten voorsprong op een peloton dat gecontroleerd werd door de sprintersploegen en Lotto Soudal.

In de finale werden ze een voor een ingerekend, waarna Gerben Thijssen de massasprint won. Philippe Gilbert bolde op een veilige 15de plaats over de streep, terwijl zijn naaste concurrenten geen bonificatieseconden wisten te rapen. Daarmee stelde Gilbert de eindzege veilig.

Na de teleurstelling van het missen van de ritzege gisteren (toen Gilbert vierde eindigde in de lastigste etappe van de week, maar wel de leiderstrui greep), ben ik heel blij met deze eindzege”, aldus de 39-jarige Lotto Soudal-renner. “Ik had vooraf wel wat stress omdat het een lastig lokaal circuit was, met veel bochten en het een constant gevecht was om in de juiste positie te zitten.”

Na de ritzege eerder deze week, is de eindzege zijn tweede sinds zijn terugkeer bij Lotto Soudal. “Het doet enorm veel deugd. Ik heb twee jaren met veel problemen en moeilijke momenten achter de rug”, zei een geëmotioneerde Gilbert. “Maar ik wil mijn carrière afsluiten op het hoogste niveau. Ik ben nooit vergeten wat je allemaal moet doen om op dat niveau te komen. De klassiekers verliepen moeizaam voor mij, omdat ik door ziekte nooit optimaal heb kunnen trainen. Hier, in beter weer en met een koers die iets korter is, lukte het gelukkig wel. Met dank ook aan onze geweldige ploeg.”

Volgens ex-wereldkampioen mag er dit seizoen nog meer van hem worden verwacht dan deze etappe- en eindzege alleen: “Eerst ga ik trouwen, later deze maand, maar daarna ben ik nog zeer ambitieus. Ik wil nog meer winnen.

In dit artikel