WorldTeam Steff Cras voor Tour de Romandie: ‘Hopelijk nog wat dichter opschuiven naar de top tien’

De 26-jarige Belg klaar voor tweede deelname aan Tour de Romandie.
Race 26 april 2022

Op dinsdag 26 april start de Ronde van Romandië, een zesdaagse WorldTour-rittenkoers in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. De wedstrijd wordt in gang geschoten met een proloog van vijf kilometer in Lausanne, op zondag zorgt een klimtijdrit tussen Aigle en Villars voor de ontknoping in de 75ste Ronde van Romandië. Tussendoor krijgt het peloton enkele selectieve ritten voor punchers en klimmers voor de wielen geschoven. Op zaterdag wordt het algemeen klassement wellicht in een beslissende plooi gelegd tijdens een bergetappe met aankomst in Zinal.

Lotto Soudal start met zes renners: Steff Cras, Sébastien Grignard, Matthew Holmes, Harry Sweeny, Harm Vanhoucke en Viktor Verschaeve. Na een goed eindklassement in zowel Paris-Nice als de Ronde van het Baskenland hoopt de 26-jarige Belg Steff Cras opnieuw een goede eindnotering te behalen in Romandië.

“Met enkele mooie ereplaatsen in het eindklassement van Paris-Nice en de Ronde van het Baskenland is het seizoen alvast goed van start gegaan”, zegt Steff Cras. “Ik ben vooral tevreden dat ik sinds het seizoensbegin bijna altijd op een constant niveau presteer. Na een lastig afgelopen jaar, waarin ik met de naweeën van ziekte bleef sukkelen, is dat een fijne vaststelling. Ik ben tevreden hoe het momenteel loopt, maar de volgende stap zetten richting de wereldtop is moeilijk.”

Tweede deelname in Romandië

Cras komt dit jaar voor de tweede keer in zijn carrière aan de start van de Tour de Romandië. “Vorig jaar nam ik voor het eerst deel aan de Tour de Romandië maar dat was toen niet in topconditie. Daarom kijk ik er extra hard naar uit om dit jaar aan honderd procent te starten. Ik heb prima getraind en liet de Waalse klassiekers links liggen om met een optimale voorbereiding richting Zwitserland te trekken. Na twee 16de plekken in het algemeen klassement van Paris-Nice en Itzulia hoop ik deze week toch nog iets dichter bij de top tien te komen. Ik ben er alvast klaar voor en het vertrouwen is ook aanwezig.”

Een beslissend slotweekend vol klimwerk

In de strijd om een goed eindklassement wordt de lastige bergetappe op zaterdag en de afsluitende klimtijdrit op zondag cruciaal. “De Tour de Romandie is een vrij korte rittenkoers dus vermoed ik dat er weinig kansen zullen zijn voor aanvallers. Daarom focus ik me dan ook volledig op het algemeen klassement, dat voornamelijk in het weekend gevormd zal worden. Op zaterdag is er een lastige bergetappe en de afsluitende klimtijdrit zal ongetwijfeld ook voor significante tijdsverschillen zorgen”, besluit Steff Cras.

Rittenschema Tour de Romandie (26.4 – 1.5)

Dinsdag 26 april: Lausanne – Lausanne (proloog – 5 km)

Woensdag 27 april: La Grande Beroche – Romont (178 km)

Donderdag 28 april : Échallens – Échallens (168 km)

Vrijdag 29 april: Valbroye – Valbroye (165 km)

Zaterdag 30 april: Aigle – Zinal (180 km)

Zondag 1 mei: Aigle – Villars (individuele klimtijdrit – 15,8 km)

In dit artikel