WorldTeam Lotto Soudal kiest voor het offensief in Luik-Bastenaken-Luik

Sylvain Moniquet en Harm Vanhoucke beiden in vroege vlucht van La Doyenne.
Race 24 april 2022

Na een snelle openingsfase van de 108ste Luik-Bastenaken-Luik vormde zich trapsgewijs een ontsnapping van elf renners met daarbij ook het Lotto Soudal-duo Sylvain Moniquet en Harm Vanhoucke. De vluchtersgroep werkte goed samen, maar het peloton liet de maximale voorsprong nooit veel hoger oplopen dan zes minuten. Wanneer de wedstrijd Bastenaken bereikt en de hellingen zich even later in sneltempo opvolgen, ging ook de snelheid in het peloton de hoogte in.  Op de lastige wegen in de Ardennen werd het peloton alsook de ontsnapping stelselmatig uitgedund. Uiteindelijk blijven zes vroege vluchters over met daarbij nog steeds Vanhoucke en Moniquet. Een massale valpartij op 60 kilometer van de meet in de afdaling richting de beklimming van de Col du Rosier zorgde voor chaos en scheuren in het peloton. De beslissing over Luik-Bastenaken-Luik viel net voor de top van La Redoute, waar Remco Evenepoel een soloaanval op poten zette. De Belg reed richting Vanhoucke en Moniquet en liet ook de laatste vluchter van de dag, Armirail, achter op La Roche-aux-Faucons om solo aan te komen in Luik. Sylvain Moniquet finishte als eerste Lotto Soudal-renner, op een 31ste plaats.

Sylvain Moniquet: “Het plan was om in de vroege ontsnapping te gaan en zo geschiedde ook. Quasi vanaf kilometerpaal nul viel ik aan en geraakte ik voorop. Iets later kwam ook een groepje met ploegmaat Harm Vanhoucke aansluiten. Met een vroege vlucht van elf renners besefte ik dat de ontsnapping wel eens ver zou kunnen dragen. Er was een goede verstandhouding en uiteindelijk bereikten we met een zestal de voet van La Redoute, waar het groepje volledig uit elkaar spatte. De aanmoedigingen van de massa toeschouwers gaven me echt kippenvel. Jammer genoeg kon ik Armirail net niet volgen om samen met hem als eerste over de top van La Redoute te komen. Daarna was het alles geven tot aan de finish, waar ik uiteindelijk nog kon sprinten voor een 17de plek. De benen waren helemaal leeg en ik heb het best mogelijke resultaat uit de brand gesleept.”

Naast Moniquet koos ook de 24-jarige Harm Vanhoucke net zoals vorig jaar voor de aanval tijdens Luik-Bastenaken-Luik. “Ik wilde het nerveuze gedoe en het gevecht om de voorste rijen in het peloton ontlopen door deel uit te maken van de vroege vlucht. Dat plannetje lukte goed maar ik had gehoopt op een iets sterkere vluchtersgroep. Volgens het ideale scenario zou onze vlucht dragen tot aan de Roche-aux-Faucons maar de tegenwind maakte het lastig om dat plan effectief ook uit te voeren. Ik onthoud vooral dat Luik-Bastenaken-Luik een koers is die me goed ligt en waar ik in de toekomst de ambitie om finale te rijden mag koesteren”, besluit Harm Vanhoucke.

Wie zeker en vast ook kippenvel kreeg op de beklimming van La Redoute, was Philippe Gilbert. De Lotto Soudal-renner draaide tijdens zijn laatste deelname aan La Doyenne in de buik van het uitgedunde peloton de Redoute op, maar moest op de steile pentes de rol lossen. “Het publiek was op de afspraak de hele dag door maar de beklimming van La Redoute was toch nog van een ander niveau. De sfeer was uniek en het was fantastisch om zo vaak mijn naam te horen. Het was erg speciaal maar ik bleef focussen op de wedstrijd zelf. Helaas moest ik de groep laten gaan, maar mijn allerlaatste passage op La Redoute vergeet ik ongetwijfeld nooit meer”, zegt Philippe Gilbert.

Tim Wellens was betrokken in de massale valpartij in de afzink richting de Col du Rosier en kon zijn kansen helaas niet verdedigen tijdens zijn tiende deelname aan Luik-Bastenaken-Luik. De Lotto Soudal-renner liep naast enkele schaafwonden geen verdere blessures op.

Foto's: Maxime Van der Wielen.

In dit artikel