ProTeam Lotto Soudal klaar voor Gilberts laatste Luik-Bastenaken-Luik

Tim Wellens en Philippe Gilbert praten over hun respectievelijk tiende en zeventiende deelname aan La Doyenne.
Race 23 april 2022

Op zondag 24 april staat Lotto Soudal aan de start van Luik-Bastenaken-Luik, het vierde monument op de wielerkalender en traditioneel het sluitstuk van het klassieke voorjaar. De 108ste ‘La Doyenne’ is dit jaar 257 kilometer lang, met zowel start als finish langs de Quai des Ardennes, aan de oevers van de Ourthe. Na de start gaat het zuidwaarts richting Bastenaken, waarna het peloton opnieuw noordwaarts trekt en een opeenvolging van hellingen voor de wielen geschoven krijgt. De mythische beklimmingen van onder meer de Col du Rosier, Stockeu, Wanne en Redoute zullen dit jaar ook ongetwijfeld opnieuw voor schifting zorgen. De steile Roche-aux-Faucons – met de top op 13 kilometer van de finish -  vormt de apotheose van La Doyenne. Daarna gaat het in dalende lijn opnieuw richting Luik, waar de winnaar wordt gekroond.

Voor Philippe Gilbert wordt het ongetwijfeld een bijzondere dag want de 39-jarige Belg rijdt voor de 17de en laatste keer op ‘zijn’ wegen van La Doyenne.

“Het wordt uiteraard een speciaal moment om nog een laatste keer te koersen over de wegen die me zoveel gegeven hebben”, zegt Philippe Gilbert. “De passage over La Redoute – waar mijn naam ontelbare keren op het wegdek staat geschilderd – zal me ongetwijfeld kippenvel bezorgen, maar dat wil niet zeggen dat ik er krachten zal verspillen om, als ik nog deel uitmaak van de groep, als eerste boven te komen. Ik wil me voornamelijk concentreren op het behalen van een goed resultaat. Door het schrappen van de Côte des Forges is de beklimming van La Redoute bovendien belangrijker geworden. Aangezien we binnen de ploeg geen topfavoriet hebben, zullen  we moeten anticiperen. Op een parcours met heel wat brede wegen wordt dat echter een lastige opdracht maar aangezien er dit jaar geen uitgesproken favoriet is kan het wel eens een open koers worden.”

Sinds 2013 stond Tim Wellens onafgebroken aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. Zijn beste resultaat behaalde de Lotto Soudal-renner in 2019 met een elfde plek. In zijn tiende deelname ambieert Wellens een toptienplaats.

“Luik-Bastenaken-Luik is een heel andere koers dan de Waalse Pijl van woensdag. Net zoals Phil denk ik dat de finale iets meer open kan zijn, het is immers een trend dat de koersen steeds vroeger worden opengebroken. Ik hoop er dan ook bij te zijn in de finale. Daarvoor moet ik wellicht anticiperen voor de slothelling van La Roche-aux-Faucons. Luik-Bastenaken-Luik is één van de zwaarste parcoursen waar de beste renners automatisch komen bovendrijven. Ik heb het licht gewijzigde parcours al een tijdje geleden verkend en vermoed dat dit geen grote impact op het wedstrijdverloop zal hebben. La Doyenne is een koers waar ik van houd en ik probeer dan ook het beste resultaat uit de brand te slepen. Specifieke ambities uitspreken is moeilijk maar de gezonde ambitie is om bij de eerste tien renners te eindigen op de Quai des Ardennes”, besluit Tim Wellens.

Selectie Lotto Soudal: Philippe Gilbert, Sébastien Grignard, Matthew Holmes, Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke, Viktor Verschaeve en Tim Wellens.

Selectie Lotto Soudal: Philippe Gilbert, Sébastien Grignard, Matthew Holmes, Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke, Viktor Verschaeve en Tim Wellens.

Foto's: Photo News.

In dit artikel