ProTeam Florian Vermeersch hongerig naar tweede deelname aan Parijs-Roubaix

De 23-jarige Belg blikt vooruit op zijn tweede deelname aan de Helletocht.
Race 15 april 2022

Minder dan 200 dagen na de vorige editie stelt de ‘Hel van het Noorden’ zijn poorten op zondag 17 april opnieuw open voor de 119de editie van Parijs-Roubaix. Lotto Soudal verschijnt in Compiègne aan de start met Cedric Beullens, Victor Campenaerts, Philippe Gilbert, Sébastien Grignard, Roger Kluge, Brent Van Moer en Florian Vermeersch.

Aan het 257 kilometer lange parcours werd amper gesleuteld. Ook dit jaar gaat het vanuit Compiègne richting dertig kasseistroken, goed voor maar liefst 55 kilometer dokkeren over de stenen. Ongetwijfeld hebben de mythische vijfsterrenstroken van Trouée d’Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre opnieuw een grote invloed op het koersverloop. Na de passage door de Hel lonkt voor één renner de wielerhemel op de velodroom van Roubaix.

Met een heroïsche Parijs-Roubaix in oktober – waarin een beresterke Florian Vermeersch in barslechte weersomstandigheden als tweede het podium op mocht - nog in het achterhoofd, blikt de 23-jarige Lotto Soudal-renner alvast vooruit op zijn tweede deelname aan de Helletocht.

“Ook al heeft die tweede plek van vorig jaar heel wat teweeg gebracht, voel ik niet per se meer druk om te presteren”, begint Florian Vermeersch. “Persoonlijk blijft mijn ambitie voor Parijs-Roubaix dezelfde als voor andere koersen in het voorjaar. Ik wil een finale rijden en voelen dat ik kan meedoen voor de overwinning. Ik heb er vooral enorm veel zin in en verwacht veel van mezelf. Stel dat daar geen topresultaat aan vasthangt, is dat uiteraard jammer maar zeker geen drama.”

“Eerlijk gezegd zijn de eerste maanden van het seizoen voor mij wat teleurstellend verlopen. Mede door valpartijen en pech heb ik het gevoel dat ik me niet volledig heb kunnen tonen. Helaas gaat het niet steeds zoals je dat zelf wil. Maar het tij kan ook even snel keren, hopelijk zondag al.”

“Wat Parijs-Roubaix zo heroïsch en zwaar maakt? Vooral de opeenvolging van de kasseistroken. En puur op basis van wattage is het één van de zwaarste koersen van het seizoen. Ook niet te onderschatten is de impact die de wedstrijd op je lichaam heeft de dagen nadien. Zo had ik vorig jaar enorm veel pijn aan zowel handen als spieren dagenlang na de koers.”

Na een uitgeregende editie vorig jaar met stroken die tot modderpoelen werden herschapen worden er dit jaar volledig andere weersomstandigheden voorspeld.

“Dat het dit jaar wellicht een droge editie wordt, maakt me zeker niet minder enthousiast. Het wordt ongetwijfeld wel anders koersen in vergelijking met vorig jaar, zo zal er wellicht meer ruimte ontstaan om renners te passeren op de stroken. Met Philippe Gilbert hebben we een ex-winnaar in de selectie die heel belangrijk is voor het team. Met zijn enorme ervaring brengt hij ons iedere dag nog iets bij. Daarnaast is hij nog steeds extreem gemotiveerd om te koersen. Een renner als Philippe Gilbert kan je nooit afschrijven.”

Voor Philippe Gilbert wordt het zijn vijfde en laatste deelname aan Parijs-Roubaix. De 39-jarige Belg won het wielermonument in 2019 en komt door een aanpassing in zijn programma aan de start van de Helleklassieker.

“Parijs-Roubaix ligt me in deze fase van mijn carrière beter dan de Waalse Pijl. In Parijs-Roubaix is explosiviteit minder van belang, het gaat voornamelijk om uithoudingsvermogen. Specifieke ambities uitspreken is echter moeilijk. Ik heb geen topvorm te pakken maar Parijs-Roubaix zit soms vol verrassingen. Het is een koers waarin je nooit mag opgeven en steeds moet blijven geloven in je kansen. Het wordt alleszins een speciaal moment om voor de laatste keer over de kasseien van Parijs-Roubaix te dokkeren”, besluit Philippe Gilbert.

Foto's: Photo News, Vanvid Multimedia, Maxime Van der Wielen.

In dit artikel