ProTeam Harm Vanhoucke derde in koninginnenetappe Ronde van Turkije

De 24-jarige Belg schuift op naar een vierde plek in het algemeen klassement.
13 april 2022

In de vierde etappe van de Ronde van Turkije was het woord aan de klimmers. In de koninginnenetappe moesten de renners met klassementsambities kleur bekennen want na een vlakke aanloop van ruim 100 kilometer stond er een pittige slotklim van zeventien kilometer richting Manisa op het programma.

Lotto Soudal zorgde ervoor dat youngster Harm Vanhoucke in een perfecte positie aan de slotklim kon beginnen. Zowel Caleb Ewan als Jasper De Buyst namen in de openingskilometers van de klim het kopwerk voor hun rekening en hielden er een strak tempo op na. Wanneer op negen kilometer van de finish de eerste aanvallen kwamen, zat het indrukwekkende werk van Jasper De Buyst erop.

In een tactische finale keken de favorieten voor de dagzege elkaar het wit uit de ogen toen Eduardo Sepulveda op een vijftal kilometer van de finish demarreerde. De Argentijn nam al snel twintig seconden, een voorsprong die hij niet meer zou afgeven. In een select groepje met onder meer Vanhoucke en Quintana kwam er geen samenwerking op gang en werd het sprinten om de tweede plek. Daarin moest Harm Vanhoucke enkel de Nieuw-Zeelander Bevin voor zich dulden. Dankzij zijn derde plek in de rituitslag stijgt Harm Vanhoucke naar een vierde plaats in het algemeen klassement, op 37 seconden van leider Sepulveda.

“Eigenlijk was het met een vlakke aanloop een relatief eenvoudige etappe. Het was vooral zaak om vooraan op te draaien richting de slotklim. De ploeg leverde uitstekend werk om me vooraan te houden, reeds op een tiental kilometer van de voet bevonden we ons in de voorste gelederen van het peloton”, reageert Harm Vanhoucke. “Ik draaide in derde positie op, met Caleb Ewan en Jasper De Buyst voor me die een hoog tempo reden om zo met een uitgedunde groep aan de finale te beginnen. Jasper leverde echt schitterend werk tot op een negental kilometer van de meet, wanneer demarrages startten. De strakke tegenwind op de beklimming maakte het echter lastig om een definitieve kloof te slaan.”

“Op een vijftal kilometer van de finish reden we uiteindelijk met een select groepje weg maar op een vlakker gedeelte stokte het tempo opnieuw. Een achtervolgende groep kwam opnieuw aansluiten, waaruit Sepulveda demarreerde. Helaas lonkten we wat naar elkaar en nam niemand echt initiatief om het gat te dichten. Uiteindelijk kwam er nog wat tempo in de achtervolging, maar de vogel was helaas gaan vliegen. Ik kon nog naar een derde plaats sprinten, maar had uiteraard graag mijn ploegmaats beloond met een overwinning. Dat had misschien mogelijk geweest mocht er wat meer samenwerking geweest zijn, maar met dit resultaat mag ik zeker niet ontevreden zijn. Momenteel sta ik vierde in het klassement en in de lastige laatste twee etappes zijn er misschien wel nog mogelijkheden om op te schuiven”, besluit Harm Vanhoucke.

Foto: Photo News.

In dit artikel