ProTeam Ex-winnaars Philippe Gilbert en Tim Wellens aan de start van Brabantse Pijl

Het Vlaamse voorjaar wordt afgesloten met de 62ste Brabantse Pijl.
Race 12 april 2022

Op woensdag 13 april wordt het Vlaamse voorjaar afgesloten met de 62ste Brabantse Pijl. In Leuven klinkt het startschot voor ruim 200 kilometer koers met daarin maar liefst 25 hellingen. Na een aanloopstrook van ruim 100 kilometer volgen drie lokale ronden in en rondom Overijse waarin beklimmingen als de Hertstraat, Moskesstraat en Holstheide de wedstrijd in een beslissende plooi kunnen leggen.

Naast Cedric Beullens, Andreas Kron, Roger Kluge, Sébastien Grignard en Victor Campenaerts heeft Lotto Soudal twee ex-winnaars in zijn rangen tijdens de Brabantse Pijl. Philippe Gilbert stond in het verleden maar liefst vijf keer op het podium, waarvan twee keer met winst: in 2011 en 2014. Ook Tim Wellens weet hoe het voelt om te winnen in Overijse, want de 30-jarige Belg mocht in 2018 solo de overwinning vieren. Zowel Wellens als Gilbert kijkt uit naar zijn respectievelijk zevende en elfde deelname aan de Brabantse Pijl.

Tim Wellens: Als Belgische ploeg is de Brabantse Pijl voor Lotto Soudal een belangrijke koers, ook al heeft die geen WorldTour-status”, zegt Tim Wellens. “Ik kijk er dan ook enorm naar uit want in het verleden kwamen we er als team vaak sterk voor de dag. Ook persoonlijke heb ik heel wat mooie herinneringen aan de Brabantse Pijl met winst in 2018 en een podiumplek het jaar erna. Met de opeenvolging van korte hellingen is het een koers die heel goed bij mijn kwaliteiten past. De conditie is goed en de benen voelden prima aan tijdens de Amstel Gold Race. Ik verwacht dat de wedstrijd vanaf de plaatselijke ronden niet meer stilvalt en er heel wat aanvallen zullen komen. Maar uiteindelijk valt de beslissing wellicht zoals vaak in de allerlaatste ronde. Met onder meer Andreas Kron, Philippe Gilbert en Victor Campenaerts kunnen we wedstrijd animeren. We moeten aanvallend en met veel vertrouwen koersen.”

Ook tweevoudig winnaar Philippe Gilbert heeft goede herinneringen aan de Brabantse Pijl en kijkt ernaar uit om een elfde en laatste keer van start te gaan in Leuven.

“De Brabantse Pijl is een semiklassieker en prachtige wedstrijd waar ik telkens met heel veel plezier terugkom. Daarnaast heb ik er vaak ook goede resultaten behaald. Met vijf podiumplaatsen in tien deelnames – waaronder twee overwinningen – kan je van een mooie reeks spreken. Er hangt ook steeds een goede sfeer en het parcours is me op het lijf geschreven. Het is een veeleisend parcours dat toelaat om te koersen, maar het levert vaak ook een nerveuze koers op waar het gevaar om iedere hoek loert. Ik kijk er erg naar uit om woensdag aan de start te staan als deel van een sterke Lotto Soudal-selectie”, besluit Philippe Gilbert.

Foto's: Photo News & Maxime Van der Wielen.