ProTeam Meteen raak voor Caleb Ewan in de Ronde van Turkije

Ewan is in Kuşadası de snelste van een uitgedund peloton.
Race 10 april 2022

Lotto Soudal-renner Caleb Ewan heeft bij zijn terugkeer in competitie meteen de hoofdvogel afgeschoten. Aan het eind van de ruim 200 kilometer lange openingsetappe in de Ronde van Turkije was de Australiër in KuÅŸadası de snelste van een peloton dat werd uitgedund tijdens een pittige finale. Caleb Ewan gaat zo morgen – in een etappe die opnieuw voor de sprinters is weggelegd - van start in de leiderstrui.

Op de openingsdag van de Ronde van Turkije kreeg het peloton tussen Bodrum en KuÅŸadası meteen de langste opdracht van de week voor de wielen geschoven. Op de laatste officiële beklimming van de dag werd het peloton serieus uitgedund, maar Caleb Ewan handhaafde zich samen met Harm Vanhoucke en Jasper De Buyst mooi vooraan. In een chaotische finale dikte het peloton opnieuw aan en kwamen er ook enkele aanvalspogingen, maar uiteindelijk zou een sprint beslissen over winst in de openingsetappe. In de razendsnelle slotkilometers in dalende lijn nam Lotto Soudal resoluut de koppositie en zorgden Michael Schwarzmann en Jasper De Buyst voor een indrukwekkende lead-out. Caleb Ewan maakte het teamwork op indrukwekkende wijze af en mocht zo zijn derde etappezege in de Ronde van Turkije aan zijn palmares toevoegen.

“Het geeft me een heel goed gevoel om bij mijn wederoptreden in competitie meteen te kunnen winnen”, zegt Caleb Ewan“Om eerlijk te zijn, voelde ik me aan het begin van deze toch wel pittige etappe niet zo fantastisch. Dat is wel vrij logisch na een tijdje zonder fiets door ziekte. Naarmate de wedstrijd vorderde, voelde ik me echter steeds beter en zelfs op de lastige laatste beklimming kon ik vrij comfortabel volgen.”

“Met enkele valpartijen in de afdaling en heel wat aanvalspogingen was het een chaotische finale maar mijn ploegmaats leverden schitterend werk om het tot een sprint te laten komen. In de razendsnelle laatste kilometers wisten we dat we helemaal vooraan moesten postvatten en Michael Schwarzmann en Jasper De Buyst voerden dat plannetje perfect uit. Jasper leverde een enorme inspanning en zette me af exact waar ik moest zijn. Dan was het zaak om mijn sprint in te zetten en het te houden tot de finish. Deze overwinning geeft me na het missen van Milaan-Sanremo en enkele Belgische klassiekers een enorm goed gevoel. De Ronde van Turkije is een koers die me goed ligt en richting de Giro is het belangrijk om hier vertrouwen op te doen. Dat is vandaag alvast goed gelukt, maar er komen ongetwijfeld nog kansen”, blikt de Australiër al even vooruit.

Foto's: Photo News.

In dit artikel