ProTeam Lotto Soudal op zoek naar dagsucces in 101ste Volta a Catalunya

Race 20 maart 2022

Op maandag 21 maart staat Lotto Soudal aan het vertrek van éen van de oudste rittenkoersen in het wielrennen, de Volta a Catalunya. De wedstrijd is toe aan zijn 101ste editie en zal voor de eerste keer sinds 2011 niet van start gaan in Calella, maar in Sant Feliu de Guíxols. Gedurende zeven lastige ritten in lijn zijn er zowel kansen voor de klimmers, punchers als sprinters. De Ronde van Catalonië wordt traditioneel afgesloten met de slotrit over de Montjuïc in Barcelona.

Voor Thomas De Gendt wordt het zijn tiende deelname aan de Spaanse rittenkoers. De 35-jarige Lotto Soudal-renner wist in het verleden maar liefst vijf etappes te winnen. Vorig jaar won hij nog op indrukwekkende wijze de slotetappe in Barcelona. Filippo Conca, Matthew Holmes en Viktor Verschaeve proeven voor de eerste keer van koers op Catalaanse wegen terwijl Sylvain Moniquet en Harm Vanhoucke na één of meerdere deelnames in het verleden ook dit jaar opnieuw van de partij zijn.

Helaas moet Philippe Gilbert op het laatste moment alsnog forfait geven voor de Volta a Catalunya. De Belgische kopman van Lotto Soudal had zaterdag tijdens Milaan-Sanremo al last van een bronchitis en de nacht nadien werd dat erger. "Ik wist dat het lastig zou worden tijdens de wedstrijd, maar ik wilde echt heel graag starten in mijn laatste Milaan-Sanremo", zei Gilbert. "Ik ben blij dat ik de finish heb gehaald, maar de bronchitis maakte er een zware dag van. Tijdens de nacht daarna is het erger geworden en ik ben momenteel niet in staat om een zware wedstrijd als de Volta a Catalunya te rijden. Samen met de ploeg, hebben we beslist dat het nu beter is te focussen op mijn herstel en de andere doelen die ik dit voorjaar nog heb."

Vanhoucke voor een klassement

Sportdirecteur Cherie Pridham vertelt over de samenstelling en ambities van Lotto Soudal: “In de Ronde van Catalonië krijgt het peloton doorgaans een lastig parcours voorgeschoteld en dat is dit jaar niet anders. Het is een zeer heuvelachtig parcours met bovendien twee lastige opeenvolgende aankomsten bergop, eentje op woensdag richting La Molina en op donderdag klimt het peloton naar Boí Taüll. We gaan van start in deze traditionele rittenwedstrijd met onze bekende mindset: de koers animeren en opportuniteiten in ontsnappingen benutten. We hebben ook enkele sterke renners die de klassementsambities van Harm Vanhoucke kunnen ondersteunen. Met Thomas De Gendt kijken we richting de vroege vlucht om zo mogelijk dagsucces uit de brand te slepen. De renners zijn alvast klaar en gemotiveerd om te koersen.”

 

Stages Volta a Catalunya

Monday 21 March: Sant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols (171 km)

Tuesday 22 March: L’Escala – Perpignan (202.5 km)

Wednesday 23 March: Perpignan – La Molina (161 km)

Thursday 24 March: La Seu d’Urgell – Boí Taüll (166.5 km)

Friday 25 March: La Pobla de Seguir – Vilanova La Geltrú (206 km)

Saturday 26 March: Costa Daurada (Salou-Cambrils) - Costa Daurada (Salou-Cambrils) (167.5 km)

Sunday 27 March: Barcelona – Barcelona (138.5 km)­