ProTeam Caleb Ewan knalt in Terni naar eerste ritwinst in Tirreno-Adriatico

“Eindelijk is het me gelukt om een etappe te winnen in Tirreno-Adriatico."
Race 09 maart 2022

Caleb Ewan heeft zijn eerste etappezege in Tirreno-Adriatico te pakken. De Australiër van Lotto Soudal was de snelste aan het eind van rit drie, die eindigde in een massasprint. In de finale moest het peloton nog alle zeilen bijzetten om een elitegroepje van vier opnieuw in te rekenen. In de technische slotkilometers navigeerde Ewan zich door het sprintgewoel, begon hij de sprint in perfecte positie, lanceerde op de keitjes in Terni zijn kenmerkende versnelling en greep zo zijn eerste ritwinst in Tirreno-Adriatico. Voor Ewan is het na eerdere overwinningen in de Saudi Tour en Tour du Var al zijn derde zege van het seizoen.

“Eindelijk is het me gelukt om een etappe te winnen in Tirreno-Adriatico”, begint Caleb Ewan. “Ik stond hier al meermaals aan de start maar altijd sloeg er wat tegen. Het was verre van eenvoudig, maar deze keer was het raak in de wedstrijd waarin ik al sinds lang een etappe wilde winnen.”

In Tirreno-Adriatico was het woord opnieuw aan de sprinters vandaag. In een 170 kilometer lange etappe tussen Murlo en Terni kreeg het peloton glooiende wegen in Toscane en Umbrië voor de wielen geschoven. Even was er opschudding in het peloton, toen Caleb Ewan de grond raakte op een negentigtal kilometer van de meet. De Australiër kwam tijdens de bevoorradingzone in aanraking met een staflid van Ineos Grenadiers. Ewan moest van fiets wisselen maar hield verder geen gevolgen over aan de val.

De sprintteams namen geen enkel risico want de kopgroep van zes werd al op iets minder dan 50 kilometer gegrepen. Toen na de tussensprint in Amelia vier renners hun inspanning doortrokken was het even alle hens aan dek in het peloton, dat het viertal terugfloot op tien kilometer van de meet. In een vliegende vaart ging het richting finishplaats Terni. Lotto Soudal beschermde zijn sprinter Caleb Ewan op de voorste rijen van het peloton, maar had heel wat krachten verbruikt in de achtervolging op het viertal. In de ultieme kilometers handhaafde Ewan zich in de voorste posities en draaide de Australiër helemaal vooraan de laatste rechte lijn op. Arnaud Démare ging krachtig aan, maar Caleb Ewan remonteerde de Fransman nog en pakte zo zijn eerste ritwinst in Tirreno-Adriatico.

“Door die late aanval van het elitegroepje met onder meer Pogacar en Alaphilippe moesten we vroeger dan gewild vol aan de bak. We wisten dat we het groepje niet veel voorsprong mochten geven en zo moesten we al enkele ploegmaats opsouperen nog voor de eigenlijke sprintvoorbereiding begon. En dat betekende dat ik in de finale mijn eigen weg moest zoeken. Ik probeerde de juiste wielen te volgen en mijn eigen ding te doen in de finale. Arnaud Démare oogde heel goed en had ook nog een ploegmaat bij, dus ging ik voor zijn wiel. Ik wist dat ik bij de eerste vier renners de laatste bocht moest ingaan en dergelijke aankomsten liggen me als gegoten, licht bergop en dus lastig. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het kon afmaken vandaag.”

“Met drie ritzeges op zak ben ik enorm tevreden met de start van mijn seizoen. Mijn eerste grote doel komt er volgende week aan en deze zege zorgt uiteraard voor heel wat vertrouwen”, besluit Caleb Ewan, die na afloop van de podiumceremonie de bloemen schonk aan de vrouw waarmee hij tijdens de bevoorradingszone in aanraking kwam.

Foto: Photo News.

In dit artikel