ProTeam Tim Wellens finisht 8ste na hectische Strade Bianche

"Uiteraard had ik op meer gehoopt, maar meestrijden in de frontlinie met de beteren in de koers stemt me toch tevreden.”
Race 05 maart 2022

Tim Wellens is vandaag op een achtste plek geëindigd in de Strade Bianche. De Lotto Soudal-renner reed een aandachtige wedstrijd, die deels werd ontsierd door een massale valpartij, veroorzaakt door felle windstoten, op iets minder dan 100 kilometer van de meet. Die crash zorgde voor heel wat opgaves, ook Victor Campenaerts en Brent Van Moer moesten de strijd staken. De zege ging naar Tadej Pogačar, die een indrukwekkende solo startte op de Monte Sante Marie en succesvol afrondde in Siena.

Na een rustige aanvangsfase van de 16de Strade Bianche, waarin een kopgroep van negen renners vorm kreeg, werd het peloton op iets minder dan 100 kilometer van de streep opgeschrikt door een massale valpartij. Een windstoot haalde enkele renners vooraan het peloton onderuit, wat zorgde voor een domino-effect en zo quasi de helft van het peloton neerhaalde. Lotto Soudal-kopman Tim Wellens kon de valpartij ontwijken en bevond zich nadien aandachtig vooraan. Zoals zo vaak barstte de wedstrijd los op de Monte Sante Marie, een onverharde strook van ruim tien kilometer met steile pentes, waar Tadej Pogačar zijn versnelling plaatste. Niemand bleek in staat de Sloveen te volgen en al snel liep zijn voorsprong op richting anderhalve minuut.

In de achtervolging scheidden zich op de strook van de Monteaperti vijf renners af die op zoek gingen naar Pogačar: Wellens, Valverde, Asgreen, Simmons en Narváez. Veel dichter dan een minuut kwam het vijftal echter nooit en even later rukte Asgreen zich los, die gezelschap kreeg van Valverde. In de achtergrond streed Tim Wellens in een tweede achtervolgende groep om een dichte ereplaats. Pogačar greep met een indrukwekkende solo de zege, Lotto Soudal-renner Tim Wellens moest zich uiteindelijk tevredenstellen met een achtste plek.
 
Tim Wellens: “Op de eerste cruciale sector bevonden we ons goed vooraan maar werd een groot deel van het peloton onderuit gemaaid door een zware windstoot. Daarna ging de wedstrijd wat op slot tot en met strook zeven, waar we als ploeg met onder andere Maxim Van Gils en Harry Sweeny de leiding namen. De forcing zou gevoerd worden op de strook van Monte Sante Marie, waar ik me in vijfde positie bevond toen Pogacar in de afdaling versnelde. In principe was dat een ideale plek om te zitten, maar Tadej ging zo snel dat niemand hem kon volgen. Op de Monteaperti brak de koers opnieuw open en kon ik samen met vier andere renners wegrijden. Toen hoopte ik nog op een podiumplek, maar op de volgende sector bleek dat Asgreen en Valverde betere papieren hadden. Voor de zware slotkilometer kwamen nog enkele renners aansluiten in onze achtervolgende groep en op de steile pentes richting het Piazza del Campo kwam ik mezelf wat tegen, waardoor ik uiteindelijk op een achtste plek terechtkwam. Uiteraard had ik op meer gehoopt, maar meestrijden in de frontlinie met de beteren in de koers stemt me toch tevreden.”

“De Strade Bianche is en blijft een prachtige wedstrijd, maar er komt ook een flinke dosis geluk bij kijken, ook al dwing je dat vaak ook zelf af. Het is een eerlijke koers en uiteindelijk komt iedereen wat op zijn plek terecht. Het team was goed vandaag, maar kende heel wat pech. Victor ging al op de eerste strook tegen de grond en ook Brent werd uitgeschakeld door de wind”, besluit Tim Wellens.

Door de massale valpartij werden heel wat renners tot opgave gedwongen, zo ook Victor Campenaerts en Brent Van Moer. Campenaerts ging voorafgaand aan de massale valpartij al eens tegen de grond, werd tot wielwissel gedwongen en was later ook nog eens betrokken in de grote crash. De Belg werd geraakt aan de rug, maar de schade lijkt mee te vallen. Brent Van Moer bevond zich op de voorposten van het peloton tijdens de valpartij, leek er in eerste instantie aan te ontsnappen maar ging niet veel later tegen de grond door een nieuwe windstoot. Van Moer werd geraakt aan de heup en elleboog.

In dit artikel