ProTeam Caleb Ewan sprint naar tweede plaats in bloedstollende finale van Kuurne-Brussel-Kuurne

De Australiër moet nipt de duimen leggen voor Fabio Jakobsen.
Race 27 februari 2022

Lotto Soudal-renner Caleb Ewan is na een bloedstollende finale van Kuurne-Brussel-Kuurne op een tweede plek geëindigd. Met Laporte, Narváez en van der Hoorn werden de laatste overblijvers van een omvangrijke groep die zich afscheidde op de beklimming van de Knokteberg pas tijdens de slotkilometer ingelopen. In de eindspurt baande Caleb Ewan zich een weg door het sprintgewoel, deed de Australiër er nog alles aan om het laken naar zich toe te trekken, maar moest uiteindelijk alleen Fabio Jakobsen voor zich dulden. Ewan moest zich bij zijn tweede deelname aan Kuurne-Brussel-Kuurne tevreden stellen met een tweede plaats, de Fransman Hugo Hofstetter vervolledigde het podium.

“We moesten echt alle zeilen bijzetten om de overgebleven vluchters in te rekenen. Frederik en Cedric hebben berenwerk verricht, maar hierdoor had ik enkel nog Jasper bij me in de diepe finale. Jasper leverde nog fantastisch werk om me erdoor te gidsen, maar met twee weet je dat het moeilijk wordt om zo’n hectische finale te controleren. Ik bevond me wat te ver bij het opdraaien van de laatste rechte lijn en in de eindsprint moest ik mijn eigen weg zoeken. Ik wist dat ik heel wat nodig zou hebben om nog op het podium te eindigen of misschien wel te winnen. Gelukkig kon ik via de rechterkant van de baan nog mijn weg naar voor vinden, maar ik beschikte niet meer over de versnelling om Fabio te kloppen vandaag”, reageerde Caleb Ewan.

Vlak na de start van de 74ste Kuurne-Brussel-Kuurne kreeg een vroege vlucht van zeven de zegen van het peloton. Onder meer Lotto Soudal hield het zevental steeds binnen schot en beschermde zijn sprinter Caleb Ewan, die bergop een prima indruk maakte. Met nog een honderdtal kilometer te gaan, volgden de hellingen elkaar in snel tempo op en ging de snelheid vooraan het peloton met een ruk de hoogte in. Afscheiding kwam er echter niet, daarvoor was het wachten op de Côte de Trieu, waar een omvangrijke groep zich losrukte van het peloton.

Lotto Soudal miste de slag maar bundelde samen met enkele andere sprintersploegen de krachten om de situatie recht te zetten. Onder meer Fredrik Frison en Cedric Beullens reden zich de ziel uit het lijf om de vluchters opnieuw in te rekenen. In een bloedstollende finale leken Laporte, Narváez en Taco van der Hoorn het peloton te verrassen, maar uiteindelijk werd het drietal in de slotkilometer bij de lurven gevat. In de pelotonsprint die daarop volgde moest Caleb Ewan van ver komen, maar baande hij zich toch nog een weg naar voor. Uiteindelijk moest de snelle Australiër enkel de duimen leggen voor Fabio Jakobsen. Ondanks een tweede plaats houdt Ewan een goed gevoel over aan Kuurne-Brussel-Kuurne.

“Mijn deelname aan Kuurne-Brussel-Kuurne was een last-minute beslissing en daarom had ik me niet specifiek voorbereid op deze koers. Maar opnieuw ben ik heel tevreden met mijn vormpeil. Ik voelde me comfortabel op de beklimmingen, ook al ging het soms snel. Ik mag dus niet teleurgesteld zijn met deze tweede plek. Nu is het uitkijken naar Tirreno-Adriatico, waar ik de laatste hand leg aan de voorbereiding richting Milaan-Sanremo, mijn eerste grote doel van het seizoen.”

Ook sportdirecteur Nikolas Maes toont zich tevreden over de prestaties van Lotto Soudal in het openingsweekend.

“In het algemeen kunnen we terugblikken op een goed openingsweekend. Misschien hadden we vooraf niet getekend voor een vijfde en tweede plek. Maar vorig jaar hadden we dat wel gedaan, wat voor mij de positieve evolutie in de ploeg aantoont. We moeten steeds ambitieus blijven en we zijn op de goede weg. Uiteraard zijn er nog verbeterpunten, maar de jongens hebben zeer goed werk geleverd en de ploeg heeft zich getoond. Dinsdag is er al de GP Samyn, waar we opnieuw ambitieus aan de start staan en mikken op een topresultaat.”

Foto's: Photo News.

In dit artikel

27
feb

Kuurne - Bruxelles - Kuurne

Vlag België België 195.1 km: Kuurne - Kuurne
  1. Fabio Jakobsen Vlag Nederland 4H 32' 13" Quick-Step Alpha Vinyl Team
  2. Caleb Ewan Vlag Australië 4H 32' 13" Lotto Soudal
  3. Hugo Hofstetter Vlag Frankrijk 4H 32' 13" Team Arkéa Samsic
  4. Jasper De Buyst Vlag België 4H 32' 53" Lotto Soudal
  5. Cedric Beullens Vlag België 4H 33' 49" Lotto Soudal
  6. Frederik Frison Vlag België 4H 35' 25" Lotto Soudal
  7. Arnaud De Lie Vlag België 4H 41' 44" Lotto Soudal
  8. Sébastien Grignard Vlag België 4H 42' 08" Lotto Soudal
  9. Harry Sweeny Vlag Australië - Lotto Soudal