ProTeam Maxim Van Gils soleert naar etappewinst en leiderstrui in Saudi Tour

Waaiers, een klim van 22 procent en een solozege voor Lotto Soudal: de vierde rit in de Saudi Tour had het allemaal.
Race 04 februari 2022

Waaiers, een klim van 22 procent en een solozege voor Lotto Soudal: de vierde rit in de Saudi Tour had het allemaal. Maxim Van Gils won het spektakelstuk en neemt ook de leiding in het algemeen klassement met een voorsprong van 36 seconden.

Wat een dag voor Maxim Van Gils. De 22-jarige renner uit Brasschaat toonde zich de hele etappe in de eerste waaier. Roger Kluge en Jasper De Buyst zetten de klimmer perfect af in het eerste groepje van 18 renners, waarin hij de best geplaatste renner in het algemeen klassement was. De voorsprong van de 18 groeide snel tot meer dan een minuut.

Op 15 kilometer van de streep lag de zwaarste klim van de Saudi Tour, met percentages tot 22 procent. Van Gils toonde zich er als beste klimmer van de kopgroep en kwam boven met een voorsprong van een halve minuut. Achter hem was het veld compleet verbrokkeld. In de laatste 8 vlakke kilometers bouwde de kopman van Lotto Soudal zijn voorsprong zelfs nog uit, waarna hij met 40 seconden voorsprong alleen als eerste over de meet in Harrat Uwayrid kwam.

Wat een gevoel, heel speciaal”, zei hij direct na afloop. “Ik win niet zo vaak, ook bij de beloften niet. Dat het nu wel lukt, is dus heel bijzonder voor mij. Ik had een hele goede dag, het team heeft heel goed gewerkt om me in die eerste waaier te krijgen en ik moest daar nadien alleen maar standhouden. Dat ik het kon afmaken, doet heel veel deugd.”

Van Gils en sprinter Caleb Ewan motiveren elkaar al de hele week. Ewan won de eerste rit en beloofde Van Gils een paar sneakers wanneer hij het podium in het algemeen klassement zou halen. Met nog een dag te gaan en een voorsprong van 36 seconden in het algemeen klassement op de nummer 2, ziet het er goed uit voor dat nieuwe schoeisel. “Het team motiveert me heel de week al. Morgen is er een nieuwe dag voor Caleb om een rit te winnen en ik moet nu vol voor het algemeen klassement gaan. Die sneakers zijn begonnen als een mopje van Caleb, maar het wordt nu binnen het team wel steeds meer een dingetje. Hopelijk heb ik na morgen recht op een nieuw paar.”

Foto: Photo News

In dit artikel

04
feb

Saudi Tour | stage 4

Vlag Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië 149.3 km: Winter Park - Skyviews of Harrat Uwayrid
  1. Maxim Van Gils Vlag België 3H 32' 39" Lotto Soudal
  2. Luka Mezgec Vlag Slovenië 3H 33' 19" Team BikeExchange - Jayco
  3. Tim Declercq Vlag België 3H 33' 19" Quick-Step Alpha Vinyl Team
  4. Roger Kluge Vlag Duitsland 3H 38' 42" Lotto Soudal
  5. Jasper De Buyst Vlag België 3H 38' 42" Lotto Soudal
  6. Thomas De Gendt Vlag België 3H 45' 00" Lotto Soudal
  7. Jarrad Drizners Vlag Australië 3H 45' 00" Lotto Soudal
  8. Caleb Ewan Vlag Australië 3H 48' 20" Lotto Soudal