WorldTeam Brent Van Moer: “Mijn eerste profzege was echt een magisch moment.”

De 23-jarige Belg blikt terug op zijn tweede seizoen als prof.
Algemeen 20 december 2021

Lotto Soudal-renner Brent Van Moer beleefde in zijn tweede volledige seizoen als profrenner heel wat mooie momenten, maar kreeg ook af te rekenen met pech. De 23-jarige Belg blikt terug op het afgelopen jaar.

“Het is een enorm mooi jaar geweest”, begint Brent Van Moer. “Als ik er op terugkijk is die tweede plek in de voorlaatste rit van Tirreno-Adriatico eigenlijk de start geweest van een geslaagd seizoen. Uiteraard was het zuur om daar zo dicht bij mijn eerste profzege te komen, maar meedoen voor de overwinning op WorldTour-niveau bezorgde me echt een ongelooflijke kick en gaf me het nodige vertrouwen voor de rest van het seizoen.”

“In Tirreno-Adriatico zou ik voornamelijk in dienst rijden van Caleb Ewan, maar omdat Caleb de wedstrijd vroegtijdig verliet, kreeg ik de kans om me te laten zien in ontsnappingen. En dat lukte meteen vrij goed. Op een haar na mijn eerste profzege missen voelde als een ontgoocheling, maar het gevoel om mee te doen voor de overwinning wilde ik graag meenemen naar de rest van het seizoen. Mede door pech brachten de klassiekers helaas niet wat ik er had van verwacht. Na een lange rustperiode en een goede hoogtestage keerde ik in de Ronde van Limburg terug in competitie en iedereen herinnert zich nog wel hoe die wedstrijd afliep... Na de koers baalde ik als een stekker, maar al snel ruimde dat gevoel plaats voor vertrouwen, omdat ik me die dag echt wel super voelde. Dat zorgde voor een boost richting het Critérium du Dauphiné, maar ik had nu niet meteen verwacht om direct mee te spelen voor een ritzege. Ik zag deze wedstrijd eerder om beter te worden in functie van een mogelijke deelname aan de Tour.”

“Echter kwam ik vol motivatie aan de start van etappe één. Een kwartier voor het vertrek stond ik al klaar; mijn ploegmaats lachten zelfs een beetje met me. Maar ik heb ze toch maar mooi verrast, want alle puzzelstukken vielen op hun plaats die dag. In de laatste rechte lijn dacht ik toch ook nog eens terug aan het voorval in de Ronde van Limburg, dat zorgde misschien voor die extra prikkel om me te bewijzen. Die eerste profzege was gewoon magisch. De gele trui en het leeuwtje maakten het natuurlijk helemaal af. Dat beschouw ik toch als hét hoogtepunt van mijn seizoen.”

“In de Dauphiné had ik toch laten zien dat ik ook bergop mijn mannetje kan staan, maar het was natuurlijk steeds wat afwachten op een selectie voor de Ronde van Frankrijk. Toen ik uiteindelijk vernam dat ik meekon naar de Tour voelde het als een droom die uitkwam. Mijn eerste Tour was onvergetelijk, zo gaf de dubbele beklimming van de Mont Ventoux me echt kippenvel. Ik ben de ploeg dan ook enorm dankbaar voor de kans die ik kreeg. Ik reed mezelf in de kijker, won ei zo na een etappe en finishte de Tour met een enorm goed gevoel.”

“Mijn wedstrijdprogramma voor de rest van het seizoen zag er mooi uit, maar dat werd door een val op training helaas weggeveegd. Pech hoort nu eenmaal bij een leven als wielrenner, het is iets wat je moet accepteren. Ik ben vooral tevreden dat de breuk zich goed herstelde en dat ik nog enkele koersen kon rijden aan het eind van het seizoen.  Zo kon ik toch met een goed gevoel de winter in.”

“2021 wordt door velen beschouwd als het jaar van de doorbraak. Dat betekent toch dat ik me in de kijker heb gereden en dat men meer zal rekening houden met mij. Dit brengt natuurlijk ook bijkomende verwachtingen met zich mee richting volgend jaar. Ik heb veel vertrouwen getankt en ik wil dan ook zeker iets laten zien in de klassiekers volgend jaar. Ik hoop natuurlijk op een straffe stoot zoals in de Dauphiné, maar een specifieke wedstrijd uitpikken durf ik niet. Met een sterke voorjaarsploeg kijkt iedereen alvast uit naar volgend seizoen en de podiumplaats van Florian in Parijs-Roubaix gaf ons nog een bijkomende boost. Ook  met Victor Campenaerts komt er een renner bij die enorm attractief koerst. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we mooie dingen kunnen laten zien volgend seizoen”, sluit Brent Van Moer zijn terugblik op afgelopen seizoen af.

Foto's: Photo News.

In dit artikel