WorldTeam Andreas Kron: “Het is echt een ongelooflijk seizoen geweest.”

De 23-jarige Deen kijkt terug op zijn eerste seizoen bij Lotto Soudal.
Algemeen 29 november 2021

Voor de 23-jarige Deen Andreas Kron was zijn eerste seizoen bij Lotto Soudal meteen een schot in de roos. Met een ritoverwinning in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserland beleefde Andreas een droomstart tijdens zijn eerste jaar in de WorldTour. Wanneer de meeste renners hun blik al richten op 2022, kijkt de jonge Deen nog eens terug op zijn eerste jaar bij Lotto Soudal, één dat zijn stoutste dromen overtrof.

“Uiteraard ben ik enorm blij en trots op wat ik heb gepresteerd in het afgelopen seizoen, mijn eerste jaar op WorldTour-niveau. Met twee ritoverwinningen op mijn naam, eentje in de Ronde van Catalonië en eentje in de Ronde van Zwitserland, is het echt een ongelooflijk seizoen geweest”, begint Andreas Kron.

Echter was het seizoen van Andreas niet allemaal rozengeur en maneschijn, want na zijn ritzege in de Ronde van Catalonië werd hij niet lang erna door ziekte tot opgave gedwongen. Zo zag hij zijn deelname aan de Ardennenklassiekers – een eerste grote doel van het jaar – in rook opgaan.

“Voor mij voelde het missen van de Ardennenklassiekers als een grote teleurstelling. Het was erg jammer, want het veranderde het verloop van mijn seizoen volledig. Normaal zou ik na de klassiekers een korte pauze inlassen, maar in plaats daarvan trainde ik voor de Ronde van Romandië. Ik zou deze rittenkoers dan ook gebruiken om de vorm aan te scherpen. Uiteindelijk bleek dit een goede beslissing en mondde het uit in mijn ritoverwinning in de Ronde van Zwitserland. Het viel me zwaar om de Ardennenklassiekers, nota bene mijn favoriete wedstrijden, te missen en ook mentaal was het een uitdaging om mijn koerskalender volledig om te gooien. Maar uiteindelijk had het ook positieve gevolgen aangezien het me de kans gaf om op andere races te focussen.”

Ondanks dat hij zijn eerste doelstellingen van het jaar niet kon nastreven, zette Andreas dit om in iets positief en won hij de zesde rit in de Ronde van Zwitserland met aankomst in Disentis Sedrun, zijn tweede etappezege van het seizoen op WorldTour-niveau.

“Onmiddellijk op WorldTour-niveau winnen is iets waarvan ik enkel maar kon dromen. Aan het begin van het seizoen hoopte ik om – net als vorig jaar - een ritzege te pakken in bijvoorbeeld de Ronde van Luxemburg. Om dan twee overwinningen op het hoogste niveau te bemachtigen was compleet boven de verwachtingen. Koersen op WorldTour-niveau is zo een groot verschil tegenover vorig jaar bij Riwal Cycling Team. Zo zijn er veel meer koers- en ook reisdagen en wordt er vooral een pak sneller gekoerst. Soms denken mensen dat in de gruppetto eindigen makkelijk is. Ik kan je verzekeren dat dit zeker niet het geval is, vooral wanneer je slechte benen hebt. Dan is het echt afzien.”

“Ik heb het goed naar mijn zin bij Lotto Soudal, ik hou van de sfeer binnen het team en het is een leuke groep renners waarvan ik enorm veel leer. Eerst en vooral van mannen als Tim Wellens en Philippe Gilbert, die net zoals ik punchers zijn. Wanneer we koersen, rijden we steeds om te winnen en die attitude past goed bij mij. We denken steeds aan wat de beste mogelijkheden op winst zijn.”

“Volgend jaar hoop ik uiteraard wel aan de start van de Ardennenklassiekers te staan. Die wedstrijden zullen mijn hoofddoel worden voor het eerste deel van het seizoen. De ambitie is om enkele mooie resultaten te behalen en de ultieme droom voor de toekomst is winst in Luik-Bastenaken-Luik. Maar ik zal in eerste instantie al blij zijn om aan de start te staan en zoveel mogelijk ervaring op te doen”, besluit Andreas Kron.

Foto's: Photo News.

In dit artikel