Development Arnaud De Lie blikt terug op succesvol seizoen

Met grote dankbaarheid voor de steun van de ploeg het voorbije jaar.
Algemeen 10 november 2021

Met zijn rit- en eindzege in het Internationaal Beloftenweekend op zaterdag 30 oktober rondde Arnaud De Lie (19) met succes het seizoen af. Bovendien zette hij de kers op de taart door het eindklassement van de U23 Road Series op zijn naam te schrijven. In totaal klokte De Lie, die volgend jaar prof wordt bij de WorldTour-formatie van Lotto Soudal, af op tien overwinningen.

“Het voelde geweldig om het seizoen op zulke positieve noot te eindigen”, blikt Arnaud De Lie terug. “Alles was nog speelbaar op de tweede dag van het Internationale Beloftenweekend. In de voormiddag werkte ik een goede tijdrit af en dat gaf me vertrouwen voor de namiddagetappe. Die slotrit was sowieso een kolfje naar mijn hand dankzij de kasseistroken, de regen en de wind langs het parcours. Jarne van de Paar maakte samen met mij deel uit van de kopgroep en hij was een grote hulp. Een twintigtal kilometer voor de meet viel Tim Marsman aan. Ik reageerde en ook Timo De Jong sprong mee. We reden samen naar de meet en ik klopte hen in de sprint.”

“Na afloop mocht ik ook het podium op als eindwinnaar van de U23 Road Series. Bij aanvang van het seizoen was dat geen doel, maar nadat ik de GP Color Code in Bassenge won, wilde ik mijn leidersplaats in dit regelmatigheidsklassement graag verdedigen. Dankzij mijn zege in de Omloop Het Nieuwsblad verstevigde ik mijn positie. Met mijn elfde plaats in de GP Tombroek-Rollegem behield ik de eerste plaats en in het Internationaal Beloftenweekend wilde ik die eindzege zeker niet meer afgeven.”

Zijn rit- en eindzege in het Internationaal Beloftenweekend waren de negende en tiende overwinning van het seizoen voor Arnaud De Lie. Een seizoen dat voor de beloften door corona pas begon op 15 mei met de GP Vermarc, waar De Lie derde werd. In de GP Color Code op 3 juli mocht hij een eerste keer zegevieren.

“De mooiste overwinning van het seizoen is mijn eerste ritzege in de Ronde van de Elzas, mijn eerste UCI-zege ooit”, getuigt De Lie. “We streden daar misschien niet tegen grote profploegen, maar we koersten wel tegen profs. Ik mocht ook een dag het geel dragen en dat is een mooie herinnering. Mijn eindzege in de Ronde van Zuid-Bohemen is er ook een om te koesteren, ook dat was een UCI-wedstrijd. Maar dit zijn eigenlijk allemaal ‘onze’ overwinningen. Ik heb die zeges met en dankzij de ploeg kunnen verwezenlijken. Ik ben al mijn ploegmaats en de staff heel dankbaar.”

“Ik heb het voorbije jaar, mijn eerste jaar als belofte, heel veel geleerd. Zo begonnen we niet halsoverkop aan een sprint, maar kwam ik terecht in meer georganiseerde sprints, waarbij mijn ploegmaats de sprint aantrokken voor mij. Ik maakte deel uit van een team. Ik zal deze periode nooit vergeten.”

Vooraleer Arnaud De Lie de volgende stap in zijn carrière zet, zijn profdebuut bij Lotto Soudal, mag hij eerst genieten van een rustperiode. Welverdiend na een seizoen dat duurde tot eind oktober.

“Het seizoen kon niet beter eindigen voor mij. Het is schitterend om met zo een gevoel de winter in te gaan. Ik voel me mentaal en fysiek klaar om volgend seizoen de overstap te maken naar de profs en vooral omdat dit ook binnen de Lotto Soudal-formatie gebeurt. Ik voel me hier heel goed. Maar nu is een periode van rust aangebroken. De voorbije week was er een zonder sport, maar sinds begin deze week ben ik opnieuw gestart met core training en lopen. De fiets laat ik nog aan de kant staan tot 22 november. Intussen help ik mijn vader op de familieboerderij, dat is mijn ontspanning.”

Foto: Maxime Van der Wielen

In dit artikel