WorldTeam Philippe Gilbert: “De renner die het best overeind blijft, wint Parijs-Roubaix.”

Oud-winnaars Gilbert en Degenkolb blikken vooruit op de 118de editie van Parijs-Roubaix.
Race 02 oktober 2021

14 april 2019. Op die dag werd de meest recente editie van Parijs-Roubaix gereden. Toen mocht huidig Lotto Soudal-renner Philippe Gilbert zijn eerste kassei in de lucht steken. Maar liefst dertig maanden later zijn de renners dit weekend eindelijk opnieuw terug te vinden in de ‘Hel van het Noorden’ voor de 118de editie van Parijs-Roubaix. Op zaterdag is er de allereerste editie van Paris-Roubaix Femmes, op zondag zijn de heren aan de beurt voor een 257 kilometer lange helletocht over 30 kasseistroken tussen Compiègne en de velodroom in Roubaix. Bovendien zorgen de voorspelde weersomstandigheden mogelijks voor een heroïsche editie.

“Het is bizar dat ik na twee jaar en een half nog steeds de meest recente winnaar van Parijs-Roubaix ben”, begint Philippe Gilbert. “Het is altijd een eer om met rugnummer één van start te gaan en des te meer is dat het geval in Roubaix. Ondanks het rugnummer behoor ik zondag niet tot de favorieten. Ik sta dan ook zonder stress aan de start, ik wil me vooral amuseren.”

Na een eerste verkenning op de glibberige kasseistroken weet Gilbert al hoe laat het is: na het lange wachten krijgen we een memorabele editie van Parijs-Roubaix.

“Bepaalde stroken liggen er gevaarlijk glad bij, het wordt chaos. Sneeuw, extreme hitte of koude is me niet vreemd, maar in dergelijke modderige omstandigheden heb ik nog nooit gekoerst, ook voor mij wordt het dus een nieuwe ervaring. Het is echter niet te vergelijken met cyclocross, bijvoorbeeld omwille van de andere ondergrond en banden. Ik bekeek nogmaals de beelden uit 2002, de laatste natte editie van Parijs-Roubaix. Toen ging niemand echt snel op de kasseien. Daarom: niet wie het snelst fietst, maar wie zondag het best recht kan blijven, wint Parijs-Roubaix.”

(Lees verder onder de foto.)

Philippe Gilbert won het Franse wielermonument in 2019, maar ziet zichzelf toch niet als een specialist van Parijs-Roubaix.

“Eigenlijk heb ik niet zo enorm veel ervaring in Parijs-Roubaix aangezien het nog maar mijn vierde deelname wordt. Ik ben dus verre van een expert en kan zelf ook nog leren van mijn ploegmakkers. Wat ik wel besef is het belang van het team in Roubaix. Hoe meer ploegmaats je nog in koers hebt, des te groter is de kans om te winnen. Op zich is dit al een vuistregel in het wielrennen, maar dat is het nog veel meer in Parijs-Roubaix. De Hel van het Noorden is ook een koers die verrassingen kan opleveren, zo zorgt de vroege ontsnapping soms voor mooie opportuniteiten. Daarom wordt het een enorm gevecht voor de vroege vlucht en met de voorspelde rugwind zullen de eerste honderd kilometer er snoeihard aan toe gaan”, besluit Philippe Gilbert.

Ook John Degenkolb weet wat het is om Parijs-Roubaix te winnen, want de Duitser stond in 2015 op het hoogste schavotje. Een val op de afgelopen wereldkampioenschappen in Vlaanderen verstoorde echter de voorbereiding op zijn favoriete wedstrijd.

“In de eerste plaats ben ik enorm blij dat ik zondag van start kan gaan”, zegt John Degenkolb. “In het begin van de week had ik heel wat pijn, maar gelukkig verloopt het herstelproces vrij snel. Ik kon al enkele trainingstochten afwerken en voel me beter met de dag. Echter moet ik door die zware val – die duidelijk zijn impact heeft gehad - mijn ambities voor Parijs-Roubaix wat bijstellen. Maar met de weersomstandigheden die worden voorspeld, wil ik een epische dag echt niet missen. In een carrière van tien jaar, waarin ik bijna telkens aan de start stond van Parijs-Roubaix, moet je gewoon een natte editie meegemaakt hebben. Ik kijk er echt naar uit, maar zoals bij iedereen is het toch met een bang hartje. Het wordt ongetwijfeld een spektakelstuk, waarbij het cruciaal wordt om de juiste lijnen te kiezen. Wanneer je ook maar één keer je traject moet aanpassen, ben je al gezien. Daarom hebben renners die de juiste lijnen kiezen en het best de fiets onder controle kunnen houden, de grootste kans om recht te blijven.”

Foto's: Facepeeters.

In dit artikel