Development Nieuwe versterking voor Lotto Soudal U23 en Lotto Soudal Ladies

Negen talenten vervoegen Development Team en Lotto Soudal Ladies volgend jaar.
Algemeen 19 september 2021

Ook volgend jaar geeft Lotto Soudal opnieuw heel wat nieuwe talenten de kans om zich verder te ontwikkelen. Zo zullen Eefje Brandt, Mieke Docx en Kylie Waterreus volgend seizoen de kleuren van de Lotto Soudal Ladies verdedigen. Het Lotto Soudal U23-team wordt dan weer versterkt met Jelle Harteel, William Junior Lecerf, Gianluca Pollefliet, Noah Vandenbranden en Vincent Van Hemelen. Eerder werd ook al de komst aangekondigd van Alec Segaert, die zich in Trento tot Europees kampioen tijdrijden bij de junioren kroonde.

“De keuze die we hebben gemaakt, ligt vrij voor de hand”, zegt Kurt Van de Wouwer, sportief verantwoordelijke van Lotto Soudal U23 en Lotto Soudal Ladies. “We mikken steeds op een goede mix tussen klimmers, sprinters en hardrijders, wat ons ook dit jaar opnieuw gelukt is. Over de jaren heen zijn de resultaten van ons Development Team een aantrekkingspool geworden voor heel wat renners en die positieve spiraal zorgt ervoor dat de beste talenten soms iets sneller voor ons team kiezen.”

Derdejaarsbelofte Vincent Van Hemelen (20) maakte dit jaar indruk met een heel regelmatig seizoen. Zo werd hij onlangs tweede in de eindstand van de Tour de Moselle en de Ronde van Vlaams-Brabant. In de Flanders Tomorrow Tour eindigde Van Hemelen dan weer derde in het algemeen klassement. Daarnaast combineert hij het wielrennen ook nog eens met een opleiding geneeskunde.

De 18-jarige Jelle Harteel heeft er een sterk seizoen opzitten en dat ontging ook de bondscoach niet. Komende vrijdag maakt Harteel namelijk deel uit van de Belgische selectie op het WK voor junioren. Als klassiek type is het parcours in en rond Leuven op het lijf geschreven van het jonge talent. Afgelopen weekend won hij nog de tweede etappe van de Keizer der Juniores. Harteel beperkt zich daarnaast niet alleen tot wegwielrennen, want in de winter is de renner uit Adinkerke ook in het veld terug te vinden. Zo werd hij in 2018 Belgisch kampioen bij de nieuwelingen.

William Junior Lecerf (18) is een klimmer pur sang. Daarnaast is hij ook nog actief in het veldrijden (in 2019 wist hij als junior de Druivencross in Overijse op zijn naam te zetten), maar dit eerder als voorbereiding op het wegseizoen. Zo werd de Oost-Vlaming deze zomer derde in de openingsetappe van de lastige Tour du Piémont Pyrénéen.  

Gianluca Pollefliet (19) is een eerstejaarsbelofte met snelle benen. Pollefliet maakte enkele jaren geleden de overstap van de BMX naar de koersfiets, en dat legde hem geen windeieren. Als eerstejaarsbelofte was hij meteen goed voor winst in zijn eerste wedstrijd in die categorie. In de afgelopen Flanders Tomorrow Tour sprintte hij in de afsluitende etappe naar een tweede plek. Daarnaast is Pollefliet ook actief op de piste, zo werd hij zevende in de afvallingskoers op de afgelopen Europese kampioenschappen in Apeldoorn.

Ook Noah Vandenbranden (18) heeft ervaring op de piste. Zo haalde hij op het afgelopen EK ereplaatsen in de individuele achtervolging en op de kilometer. Ook op de weg zette Vandenbranden zijn capaciteiten als hardrijder al meermaals in de verf. Zo behaalde hij de bronzen medaille op het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor beloften, waar huidig Lotto Soudal U23-renner Lennert Van Eetvelt de titel pakte.

“Ook binnen de Lotto Soudal Ladies mikken we op een goede balans tussen de rensters. Daarom verwelkomen we volgend seizoen Eefje Brandt, Mieke Docx en Kylie Waterreus bij het damesteam. Eefje is een echte hardrijdster en bewees dit onlangs met winst in de Memorial Igor Decraene. Mieke is dan weer een klimmerstype. Kylie herstelt van een zware blessure maar wil bij ons team volgend seizoen een stap vooruit zetten”, zo vertelt Kurt Van de Wouwer.

De 19-jarige Eefje Brandt werd in Koksijde zesde op het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor beloftes. Onlangs zette ze haar capaciteiten als hardrijdster in de verf met winst in de Memorial Igor Decraene, waar ze onder meer huidig Lotto Soudal Lady Alana Castrique voorafging.

Ook Mieke Docx (25) maakt in 2022 de overstap naar de Lotto Soudal Ladies. De Belgische beschikt over een goed paar klimmersbenen, wat ze onlangs nog demonstreerde met een mooie ereplaats in de Tour de l’Ardèche. Op het Belgisch kampioenschap in 2019 werd ze vierde, toen ging de winst naar haar toenmalig ploeggenote en huidig Lotto Soudal-renster Jesse Vandenbulcke.

Kylie Waterreus (23) is eerder een klassiek type. Dit jaar strooide een zware val op training roet in het eten, maar de Nederlandse is gebrand om volgend jaar sterker terug te komen en ervaring op te doen in de Vlaamse klassiekers.

Galerij
Nieuwe talenten voor Lotto Soudal