WorldTeam Filippo Conca: “Ik heb al enorm veel geleerd tijdens mijn eerste maanden als prof.”

Een babbel met de 22-jarige Italiaanse Lotto Soudal-renner.
Algemeen 12 september 2021

De 22-jarige Filippo Conca werd begin dit jaar prof bij Lotto Soudal. In zijn eerste wedstrijd – de Tour de la Provence – maakte de Italiaan meteen een gedroomd profdebuut want hij keerde huiswaarts met de overwinning in het bergklassement. De renner uit Lombardije kon gedurende het seizoen al proeven van WorldTour-wedstrijden als Strade Bianche, Ronde van het Baskenland en recent nog de Bretagne Classic. Een babbel met Filippo Conca over zijn eerste maanden als profwielrenner.

Hoe verloopt je eerste jaar als prof? Is het wat je had verwacht?

“Mijn eerste wedstrijd bij Lotto Soudal was een schot in de roos. Ik veroverde meteen de bergtrui in de Tour de la Provence. Ik had het niet meteen verwacht, maar ik voelde me erg goed en kon meegaan in een ontsnapping. Ik sprokkelde genoeg punten om het klassement naar mijn hand te zetten. Mijn eerste maanden als prof waren echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. De stap van de U23-categorie naar de WorldTour is vrij groot en ik heb ook meteen heel wat koersen van WorldTour-niveau afgewerkt. Het grote verschil tussen koersen bij de beloften en koersen op WorldTour-niveau is eerst en vooral de snelheid, maar in U23-wedstrijden regeert er vaak chaos en komt er soms minder tactiek aan te pas. Op WorldTour-niveau wordt er vaak op een meer georganiseerde manier gekoerst.”

(Lees verder onder de foto.)


Wat was voor jou het mooiste moment tot dusver? En het minst leuke…?

“Het mooiste moment dit jaar was ongetwijfeld mijn deelname aan de Strade Bianche, mijn eerste WorldTour-wedstrijd als prof en voorlopig de enige Italiaanse koers die ik reed. Een ander mooi moment was in de Ronde van Polen, waar ploegmakker Tomasz MarczyÅ„ski – die eind dit seizoen zijn fiets aan de haak hangt – in de bloemetjes werd gezet. Het minst fijne moment beleefde ik dan weer in de Ronde van Zwitserland. Na een hoogtestage in Livigno stond ik er met een goede conditie aan de start, maar helaas gooide een lelijke valpartij roet in het eten. Ik liep een ontsteking aan de arm op, waar ik lange tijd last van had.”

Hoe is het om te koersen bij Lotto Soudal, tussen heel wat jongeren alsook renners met pakken ervaring?

“Van ervaren kampioenen zoals Philippe Gilbert, John Degenkolb, Tim Wellens en Thomas De Gendt kunnen de vele jonge renners in het team veel leren. Het is fantastisch dat we gebruik kunnen maken van hun ervaring en expertise. Ik heb tijdens mijn eerste maanden als prof dan ook al veel bijgeleerd op vlak van koersinzicht, tactische beslissingen en positionering.”

(Lees verder onder de foto.)

Naast profwielrenner ben je ook nog eens student. Hoe combineer je de twee?

“Ik studeer economie en management en werkte zopas mijn tweede studiejaar af. Er rest me nog een jaartje, maar de combinatie tussen studeren en fietsen loopt vlot. Gelukkig krijg ik als topsporter enkele privileges. Zo kan ik mijn studiematerie spreiden over het gehele jaar en heb ik bijvoorbeeld zes examenperiodes tegenover twee periodes voor ‘gewone’ studenten. En het helpt ook dat ik al vrij veel voorkennis had van mijn studierichting. Het feit dat de inhoud me niet volledig nieuw is, maakt het natuurlijk ook een stuk eenvoudiger.”

Wat brengt de rest van het seizoen voor jou en kijk je al vooruit naar volgend jaar?

“Momenteel bereid ik me voor op de Italiaanse najaarskoersen zoals Giro dell’ Emilia, GP Piemonte, Il Lombardia… Aangezien ik vlakbij het Comomeer woon, zijn het echte thuiskoersen voor mij. Ik ken het parcours dan ook enorm goed en ik hoop dan ook het volledige Italiaanse programma afwerken. Ik kijk er naar uit om mijn ploegmaats zo goed mogelijk bij te staan.”

“Het doel is om volgend jaar een wedstrijd te winnen. Ik besef dat ik met mijn huidige conditie een helpersrol moet aannemen. Ik hoop volgend jaar opnieuw de vrijheid te krijgen om aan te vallen en op die manier mooie resultaten te boeken. Ik droom er ook van om deel te nemen aan de Ronde van Italië, in dergelijke rittenkoersen zijn er verhoudingsgewijs ook meer kansen voor vluchters.”

Foto's: Photo News.

In dit artikel