Ladies Silke Smulders: “De Giro heeft mij een dosis vertrouwen geschonken.”

Een gesprek met de 20-jarige Nederlandse Lotto Soudal Lady.
Algemeen 01 september 2021

Silke Smulders (20) heeft in eigen land een knappe Simac Ladies Tour gereden en zo lijkt ze helemaal klaar voor het EK volgende week in Trento. Het jaar begon met een domper voor de Nederlandse toen ze bij aanvang van het seizoen een knieoperatie moest ondergaan, maar het tweede deel van 2021 verloopt alvast veel beter. Nadat ze kort na haar wederoptreden vijfde beste jongere werd in de Giro, sloot ze nu de Simac Ladies Tour af als derde beste jongere op de twaalfde plaats in het algemeen klassement van deze WorldTour-wedstrijd. In de twee laatste etappes finishte ze als dertiende en vijftiende.

Silke Smulders blikt dan ook tevreden terug op het slotweekend van de Simac Ladies Tour: “De eerste dagen lag het parcours me minder goed, maar de rit in Nederlands Limburg op zaterdag was helemaal mijn ding. Daar wilde ik echt goed presteren. De etappe was werkelijk een uitputtingsslag mede door het slechte weer. Het peloton bleef lang gesloten, tot we negentig kilometer ver waren. Toen werd er vol gekoerst tot de meet. Het lukte mij om me vast te bijten en te volgen en ik eindigde als dertiende. In het algemeen klassement klom ik op naar de twaalfde plaats en dat wilde ik graag vasthouden op de slotdag. Zondag moesten we alweer koersen in heel slecht weer. Ik reed een heel actieve finale en met vijftien kilometer te gaan, reed ik naar de kopgroep toe met twee andere rensters. Tot drie kilometer voor de meet reed ik in de kop van de koers, maar ons groepje kon niet standhouden. Het is wel fijn om te beseffen dat ik aan het eind van deze WorldTour-rittenkoers nog meedeed voor de ritzege. En de vijftiende plaats in de rit is in dat deelnemersveld ook nog mooi.”

Het was voor Silke Smulders de eerste wedstrijd sinds de Giro. Na die Ronde van Italië nam ze de nodige rust en bouwde ze langzaam op naar het vervolg van het seizoen. “De Giro had er echt ingehakt”, zo zegt de jonge Nederlandse. “Ik heb een weekje nodig gehad om te bekomen. Daarna ben ik drie weken naar Frankrijk gegaan met mijn ouders. Het was een vakantie die ik combineerde met trainen. Ik fietste er veel in de bergen en beklom onder andere de Mont Ventoux en Alpe d’Huez. Ik kon fris aan de Simac Ladies Tour beginnen. Ik merk dat het rijden van de Giro mij een dosis vertrouwen heeft geschonken. Doordat ik die tien dagen goed doorstaan heb, weet ik dat mijn lichaam tussendoor voldoende kan herstellen in een rittenkoers.”

Volgende week vrijdag rijdt Silke Smulders de wegrit bij de beloften op het Europees Kampioenschap in Trento. Vorig jaar behaalde Smulders de achtste plaats op het EK.

“Ik ben momenteel heel goed in vorm en hoop die vorm vast te houden tot op het EK om zo een mooi resultaat te kunnen behalen”, stelt Silke Smulders. “Een exacte plaats heb ik niet in mijn hoofd. Ik wil gewoon dat ik na afloop kan zeggen dat ik er alles heb uitgehaald dat erin zat. De wedstrijd is nog geen negentig kilometer lang. Het is heel goed mogelijk dat het van bij de start hard gaat en dat is eigenlijk wel het scenario dat ik verkies. Voor mij mag het een afvallingskoers worden. Maar met de Nederlandse ploeg beschikken we over pionnen waarmee we in verschillende scenario’s kunnen meespelen.”