WorldTeam Lotto Soudal kleurt de Brussels Cycling Classic

Van der Sande sprint naar derde plek, Gilbert finisht vierde.
Race 28 augustus 2021

Het hertekende parcours van de Brussels Cycling Classic toonde al meteen zijn effect. Een dubbele passage over de iconische Muur van Geraardsbergen en Bosberg zorgde voor de nodige selectie, want na de eerste beklimming van de Muur vormde zich een elitegroepje met daarin het Lotto Soudal-duo Philippe Gilbert en Tosh Van der Sande. De kopgroep werd over het heuvelachtige terrein richting Brussel uitgedund tot zeven man. In het peloton was de organisatie zoek en bleef het verschil rond de 1’45” schommelen. Het werd dan ook duidelijk dat de winnaar vooraan te zoeken was.

Op twintig kilometer van de meet werd de wedstrijd op een bizarre manier beslist. Vijf vluchters reden de verkeerde kant uit, Remco Evenepoel en Aimé De Gendt namen de juiste afslag en stoomden door richting Brussel, waar Evenepoel op een tiental kilometer van de meet zijn medevluchter afschudde. Evenepoel soleerde naar de winst, net voor het aanstormende peloton sprintte Tosh Van der Sande naar plek drie, Gilbert finishte op plek vier.

Door het aangepaste parcours kregen we een mooie wedstrijd”, begint Tosh Van der Sande. “Het middenrif van de Brussels Cycling Classic, met onder meer de Muur Van Geraardsbergen, was erg lastig en om eerlijk te zijn zat ik daar op de limiet. Maar hoe dichter we bij de meet kwamen, hoe beter ik me voelde. Dan kwam dat beslissende moment waar we met zijn vijven verkeerd reden… Het was bizar, want de TV motor ging rechts en ook een pijl wees naar rechts, maar toen zag ik natuurlijk op mijn Garmin dat het naar links was. Als renner moet je het parcours kennen, dus zijn er geen excuses… Ik denk dat Remco de sterkste was vandaag, hij was de motor van de groep. In de Ronde van Denemarken botste ik ook al op Evenepoel, maar we blijven uiteraard proberen!”

Philippe Gilbert: “De hele ploeg leverde echt schitterend werk vandaag, we zaten in een perfecte positie richting de Muur en samen met Tosh bevond ik me in de kopgroep. Uiteraard was het nog ver naar de meet, maar de samenwerking was goed, tot op het moment dat we verkeerd reden uiteraard. De pijl wees naar rechts en ik volgde de TV motard die ook naar rechts ging. Maar als renner moet je het parcours kennen, het is onze verantwoordelijkheid. Ik volgde Victor Campenaerts, maar uiteraard kan ik niemand iets kwalijk nemen, het is ook mijn fout. Toen waren de vogels gaan vliegen natuurlijk. Het was nog mooi om de derde en vierde plaats te bemachtigen en ik ben blij met de conditie. In de Druivenkoers voelde ik me nog niet super en ik hoop nog enkele procentjes te verbeteren richting de Benelux Tour.”

In dit artikel