Ladies Nabeschouwing Giro Donne met Hanna Nilsson en Silke Smulders

Nilsson: "Dit was een uitzonderlijke ervaring die ik niet wil herhalen, maar ik heb er helemaal geen spijt van."
Algemeen 12 juli 2021

Een dag na het einde van de Giro d’Italia Donne blikken we met Hanna Nilsson (29) en Silke Smulders (20) terug op de tiendaagse rittenkoers. Nilsson, die amper één week voor de start van de Giro haar linkse sleutelbeen brak in de Lotto Belgium Tour en een operatie moest ondergaan, viel met haar 22ste plaats net buiten de top twintig van het eindklassement. Smulders, 29ste in de eindrangschikking, sloot de Giro af als vijfde beste jongere.

Daags na de ploegentijdrit die de Giro opende, stond een bergaankomst in skioord Prato Nevoso op het menu. Nilsson reed er als 26ste over de streep, in het algemeen klassement stond ze toen 38ste. Een goede start van de Giro gezien haar blessure en recente operatie. De Zweedse beet door en baande zich langzaamaan een weg naar boven in het algemeen klassement. Na tien etappes strandde ze op de 22ste plaats, 25 minuten en 28 seconden na de eindwinnares Anna van der Breggen.

“Ik ben uitgeput”, start Hanna Nilsson haar verhaal. “Ik ben nog nooit zo moe uit een rittenkoers gekomen. Dit was een uitzonderlijke ervaring die ik niet wil herhalen, maar ik heb er helemaal geen spijt van. Ik ben tot het uiterste gegaan en gaf mezelf elke dag voor de volle honderd procent. En ik ben er trots op.”

“Tijdens de eerste twee à drie etappes na de ploegentijdrit had ik het mentaal moeilijker dan verwacht”, blikt Nilsson terug. “Dat kwam door de slechte wegen en de regen. Ik liep mijn sleutelbeenbreuk namelijk op door met mijn wiel in een gat in het wegdek te haken. Ik was bang dat dit opnieuw zou gebeuren en daarom was ik constant aan het uitkijken naar gaten in het wegdek om die te omzeilen. De eerste dagen was ik echt bang, vooral in de derde rit, en daardoor verloor ik veel energie. Maar dat was een fase waar ik doorheen moest om opnieuw mijn plaatsje te vinden in het peloton.”

“Mentaal is het moeilijk om te aanvaarden dat ik mijn oorspronkelijke ambities voor de Giro aan de kant moest schuiven, maar binnen één of twee maand heb ik daar misschien vrede mee en zal ik me misschien tevredener voelen over het resultaat”, vervolgt de Zweedse. “Het zijn tien intense dagen geweest en nu is de tijd aangebroken om alles te verwerken. Tijdens de Giro is daar geen tijd voor. Je koerst, eet en slaapt. Mijn lichaam moest tijdens de Giro ook herstellen van de sleutelbeenbreuk en de operatie, bovenop de normale fysieke belasting van een rittenkoers. De tank is werkelijk leeg. Nu volgt er voor mij een rustperiode. Mijn ouders komen op bezoek en dat zal helpen om de batterijen op te laden.”

Silke Smulders, die pas begin juni in competitie trad nadat ze dit voorjaar geopereerd werd aan haar knie, hield zich goed staande tijdens de eerste bergrit naar Prato Nevoso en een dag later dook ze de top tien van het jongerenklassement in. De Nederlandse eindigde de Giro als vijfde beste jongere en 29ste in het algemeen klassement. In de slotetappe legde Smulders nog beslag op de twaalfde plaats in de rituitslag.

“Ik ben heel erg tevreden over mijn prestatie”, vertelt Silke Smulders. “Ik wist niet wat ik kon verwachten toen ik naar Italië vertrok. Ik had zeker niet gedacht dat ik aan het einde nog zo een mooi resultaat zou kunnen neerzetten. Ik heb heel constant kunnen presteren deze Giro en dat voelt goed.”

“Vanaf het moment dat ik in de top tien van het jongerenklassement stond, werd het mijn ambitie om enkele plaatsen op te schuiven richting de top vijf. Eens ik op die vijfde plaats stond, hield ik de rensters rondom mij in het oog, want ik wilde die positie graag behouden”, zo zegt Smulders.

“Op de slotdag moesten we drie keer over hetzelfde steile klimmetje. De laatste keer moest ik een gaatje laten. Samen met drie anderen kon ik drie kilometer voor de aankomst opnieuw aansluiting vinden bij het groepje waarvan ik deel uitmaakte. Ik wilde graag nog een toptienplaats behalen, maar ik zat iets te ver in de sprint en het werd de twaalfde plaats. Daar ben ik uiteindelijk enorm tevreden mee, want het is geweldig dat ik dat nog in mijn mars had op de slotdag. Deze Giro was een schitterende ervaring en ik heb dit kunnen doen met een geweldig team. Toen ik tijdens de derde etappe deel uitmaakte van het uitgedund peloton, zag ik rondom mij vrouwen naar wie ik opkijk. Het voelde heel gaaf om daartussen te rijden. Deze ervaring geeft me zeker een boost voor de rest van het seizoen”, besluit Smulders.

Lone Meertens en Jesse Vandenbulcke, die in de zesde etappe naar de dertiende plaats sprintte, reden gisteren ook de Giro uit. Twee rensters van het Lotto Soudal Ladies-team moesten de Ronde van Italië vroegtijdig verlaten. Een zitvlakblessure dwong Danique Braam om tijdens de zesde etappe uit de wedstrijd te stappen. Elise Vander Sande, die in laatste instantie opgeroepen was ter vervanging van Abby Mae Parkinson, overschreed op dag vier de tijdslimiet van de individuele tijdrit en mocht niet meer van start gaan in de vijfde etappe.