WorldTeam Harry Sweeny doet gooi naar ritzege in de Tour

De 22-jarige Australiër finisht derde in Nîmes.
Race 08 juli 2021

Lotto Soudal-renner Harry Sweeny is derde geëindigd in etappe twaalf van de Tour de France. In een 160 kilometer lange rit tussen Saint-Paul-Trois-Châteaux en Nîmes streed een vroege vlucht voor de ritoverwinning. Lotto Soudal koos na het uitvallen van zijn kopman Caleb Ewan zoals zo vaak in deze Tour opnieuw vol voor de aanval; met Harry Sweeny en Brent Van Moer had het twee renners in een kopgroep van dertien. Na een tactisch steekspel was het Sweeny die samen met drie andere renners zijn hand uitstak naar de ritzege in Nîmes. De neoprof moest uiteindelijk de duimen leggen voor Politt, die solo naar de zege reed. De Spanjaard Erviti versloeg Sweeny in de strijd om de tweede plek. Brent Van Moer werd achtste.

“Het voelde wat surreëel om vandaag voor de ritzege te strijden. Ik had niet verwacht om de Tour dit jaar al te kunnen rijden, laat staan om ook op dit niveau te presteren”, vertelt Harry Sweeny. “Ik wist wel dat ik dit fysiek aankon, maar om het tactisch ook tot een goed einde te brengen is nog iets anders. Misschien maakte ik enkele foutjes in de finale, maar ik kan en mag niet teleurgesteld zijn met dit resultaat. In de finale werd het een tactisch steekspel en misschien heb ik mijn sterktes iets te veel getoond. Politt zag dat en maakte daar handig gebruik van. Ik ben echter nog maar zes maanden profrenner dus kan ik niet anders dan tevreden zijn met de derde plaats.”

(Lees verder onder de foto.)

“Ik hoopte dat de laatste helling iets lastiger zou zijn. Ik viel aan en hoopte natuurlijk dat mijn medevluchters zouden kraken, maar helaas kwamen ze terug op het wiel. Toen was het beste bij mij er ook wat af. Ik wist dat ik hen in een sprint niet zou kunnen vloeren, dus moest ik het wel op die manier proberen. Ik heb er vandaag alles aan gedaan om de etappe te winnen, dus kan ik enkel maar tevreden zijn. We zijn ook al vrij ver gevorderd in de Tour en ik voel me nog steeds ok, wat een positief signaal is.”

Achter het viertal was het Brent Van Moer die het ploegenspel perfect speelde en afstoppend werk leverde. De 23-jarige Lotto Soudal-renner finishte uiteindelijk als achtste.

"Als enige ploeg waren we met twee renners vertegenwoordigd in de kopgroep, dan kan je het ploegenspel spelen. En dat deden we ook want toen Harry aanviel in de finale heb ik afgestopt. Ik ben blij voor hem maar met het numerieke overtal wil je natuurlijk winnen. Iedereen wist dat het een nerveuze start zou worden en daarom moesten we meteen bij de pinken zijn. Uiteindelijk werd snel duidelijk dat het geen sprintetappe zou worden. De vroege vlucht werd ook relatief snel gevormd. Het is al een mooie Tour geweest voor mij, maar Parijs is nog ver en de ploeg heeft me meegenomen om aan te vallen, wat voorlopig al goed is gelukt. We blijven het ook de komende dagen proberen”, besluit Brent Van Moer.

 Foto's: Photo News.

In dit artikel