Ladies Hanna Nilsson week na sleutelbeenbreuk aan de start van de Giro

“Het is een uitdagende week geweest voor mij, ik bekijk het nu dag per dag.”
Algemeen 02 juli 2021

Vandaag, vrijdag 2 juli, begint de Giro d’Italia Donne, met voor de Lotto Soudal Ladies ook Hanna Nilsson aan de start. De Zweedse brak vorige week haar linkersleutelbeen bij een val in de tweede etappe van de Lotto Belgium Tour. De dag nadien, op donderdag, werd ze geopereerd. Nu een week later, staat ze in Fossano aan de start van de Giro.

“Het is een uitdagende week geweest voor mij”, zegt Hanna Nilsson. “Aanvankelijk was ik kapot en voelde ik me down. Ik had heel veel pijn. Maar ik sleurde mezelf erdoor en na enkele dagen probeerde ik een eerste keer op de Tacxrollen te rijden. Dat deed heel veel pijn; wat normaal was 72 uur na de operatie natuurlijk. De tweede dag voelde ik me al iets beter en ik bleef progressie merken, wat me optimistisch maakte. Ik balanceerde echter op een dunne lijn: Ik moest bezig blijven om mijn vorm te behouden, want ik wilde al het harde werk en de voorbereiding niet verloren laten gaan, maar uiteraard mocht ik mezelf niet te hard pushen. Nu ik in Italië aangekomen ben, kan ik me volledig op de wedstrijd focussen.”

De Giro duurt tot en met zondag 11 juli en telt tien etappes. Vandaag is er een ploegentijdrit van 26,7 kilometer van Fossano naar Cuneo.

“Gisterenvoormiddag verkenden we het parcours van de ploegentijdrit”, vertelt Hanna Nilsson. “Ik ben in de eerste plaats blij dat er niet te veel bochten zijn. Er werd ook een kleine aanpassing aan mijn fiets gedaan, waardoor ik nu in de comfortabelste positie rijd die mogelijk is, al is dat relatief. Mijn eerste doel is om de tijdrit te overleven. Na de tweede etappe, met aankomst boven in Prato Nevoso, zal ik bekijken waar ik sta in het klassement. Zonder deze blessure had het mijn ambitie geweest om top vijftien te behalen in de eindstand. Ik heb het nog niet opgegeven, maar ik besef dat dit nu natuurlijk moeilijker geworden is. Als ik zie dat ik niet voor een klassement kan rijden, dan is het maar zo en dan zal ik andere doelen uitkiezen deze Giro. Alles zal afhangen van hoe mijn lichaam reageert op die opeenvolging van koersdagen. Ik neem het dag per dag en ik wil gewoon genieten van deze Giro, want dit is een van mijn favoriete wedstrijden op de kalender.”

“Ik kijk enorm uit naar de negende etappe, met finish aan de Sloveense grens, want ik heb drie jaar in Slovenië gewoond. Ik houd van die regio. Maar eigenlijk kijk ik uit naar alle beslissende etappes met lange en lastige beklimmingen. Alle ritten hebben echter hun charmes. In de ritten met kansen voor vluchters kan ons team zeker de koers mee kleuren. We zijn allemaal heel blij om hier te zijn en zijn klaar om te vechten!”, besluit Nilsson.