WorldTeam Caleb Ewan moet Tour verlaten met sleutelbeenbreuk

Na een valpartij in de laatste rechte lijn van etappe drie in Pontivy.
28 juni 2021

Lotto Soudal-kopman Caleb Ewan zal niet aan de start verschijnen van etappe vier in de Tour de France. Na een valpartij in de laatste rechte lijn van rit drie in Pontivy toonden röntgenfoto’s een verplaatste, complexe breuk van het rechtse sleutelbeen aan. Op woensdag zal Caleb Ewan in Monaco worden geopereerd.

“Ik herinner me niet al te veel van de valpartij, het gebeurde in een vingerknip”, reageert een aangeslagen Caleb Ewan. “Ik herinner met dat ik mijn sprint vrij vroeg in de chicane wilde starten. We begonnen de sprint op links en wanneer ik aanzette, zag ik dat de renners voor me naar rechts gingen. Zo moest ik even inhouden en hopen dat er een opening kwam… Toen dit gebeurde, kwam ik vrijwel naast Peter Sagan en reden we dicht bij elkaar. Toen Merlier op rechts zijn sprint lanceerde, raakte ik het wiel… Al snel besefte ik dat mijn Tour de France erop zat. Gewoonlijk voel je na een valpartij door de adrenaline niet al te veel pijn. Maar nu had ik meteen enorm veel pijn en toen de medische staf op mijn sleutelbeen duwde, voelde ik iets ‘klikken’. Ik wist meteen dat het niet goed zat.”

Ondanks de enorme ontgoocheling blikt de 26-jarige Australiër al vooruit naar de volgende doelstellingen.

“Het is de eerste keer dat ik een bot breek. Ze vertelden me dat het op vier verschillende plaatsen gebroken is en dat er een operatieve ingreep nodig is om alles opnieuw op zijn plaats te krijgen. Maar van alle botten die je kan breken is een sleutelbeenbreuk misschien nog de makkelijkste om van te herstellen. Helaas maakt dit deel uit van onze sport. Nu moet ik alles laten genezen en plannen maken voor de toekomst. Er moet genoeg tijd zijn om te herstellen van de breuk richting de Vuelta. Hopelijk kan ik van de Ronde van Spanje nog een doel maken.”

Met Caleb Ewan verliest Lotto Soudal zijn kopman voor de sprintetappes.

“Uiteraard werd er een groot deel van het team rond mij gebouwd en het is enorm lastig om de wedstrijd al zo snel te moeten verlaten. Maar alle zeven renners zijn enorm sterk en ze zullen zich de komende weken vast en zeker tonen”, besluit Caleb Ewan.