WorldTeam Lotto Soudal met negentien renners aan de start van het BK

Zondag vindt het BK plaats in Waregem!
Race 18 juni 2021

Komende zondag staat Lotto Soudal met maar liefst negentien renners aan de start van het Belgisch kampioenschap wegwielrennen in Waregem. Vier Lotto Soudal Ladies - waaronder de Belgisch kampioene van 2019, Jesse Vandenbulcke - zullen op een parcours van 122 kilometer strijden om de Belgische titel. De heren elite krijgen ruim 220 kilometer voor de wielen geschoven, het Belgische WorldTeam vaardigt vijftien renners af. Sportdirecteurs Annelies Dom (Lotto Soudal Ladies) en Kurt Van de Wouwer (WorldTeam) blikken vooruit.

“Het parcours is niet heel selectief”, begint Annelies Dom. “Ik ben wel tevreden dat de afstand al goed boven de 100 kilometer ligt, maar dat is natuurlijk nog niet zoveel als in WorldTour-wedstrijden. Het wordt sowieso moeilijk om rensters als Jolien Dhoore (SD Worx), Valerie Demey en Lotte Kopecky (beiden Liv Racing) overboord te gooien. Als tegenstanders moeten we proberen om er voordeel uit te halen dat zij alleen of met twee aan de start staan en geen team rond hen hebben. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Kurt Van de Wouwer: “Op zich is het parcours niet meteen enorm lastig, maar zoals steeds maken de renners de wedstrijd. Wanneer er echt wordt gekoerst kunnen er scheuren ontstaan en ook de weersomstandigheden spelen een rol in de lastigheidsgraad. Zo denk ik bijvoorbeeld aan de edities in Antwerpen of Gent, waar ondanks een relatief eenvoudig parcours het deelnemersveld volledig uit elkaar spatte.”

Voor zondag zijn er uiteraard enkele beschermde renners aangeduid’, zegt Kurt Van de Wouwer. “In een massasprint zijn onze kansen eerder klein met bijvoorbeeld Merlier of Philipsen aan de start, dus moeten we durven koersen en de wedstrijd hard maken. Het wordt belangrijk om nooit in een achtervolgende positie te komen, dat scenario moeten we vermijden. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, kan een BK zelfs al na een uur koers zo goed als beslist zijn. Het gebeurt zelden, maar indien de samenstelling van een bepaalde kopgroep perfect is, behoort het zeker tot de mogelijkheden. Op een BK kunnen veel renners profiteren van het tactisch steekspel.”

“We starten met vier rensters en de rol is voor hen alle vier heel gelijkaardig. Wij moeten de koers niet dragen zondag, wij moeten wel anticiperen”, legt Annelies Dom uit. “Er moeten kansen gecreëerd worden om een van onze rensters mee te sturen in een ontsnapping en dan is het aan de anderen in het peloton om die vlucht te beschermen.”

In tegenstelling tot de Lotto Soudal Ladies staat het WorldTeam met maar liefst 15 renners aan de start, maar toch ziet Kurt Van de Wouwer ook nadelen aan het numerieke overwicht.

“Bij Lotto Soudal staan we met 15 heren aan de start, wat in principe steeds een voordeel zou moeten zijn.  Het minpunt is natuurlijk wanneer je in een achtervolgende positie belandt, al de ogen op je ploeg zijn gericht. Wat ook deels logisch is wanneer je met een numeriek overwicht aan de start staat. Daarom moeten we dergelijk scenario proberen vermijden.”

Annelies Dom: “Zowel Alana Castrique als Lone Meertens komen zondag in aanmerking voor de titel bij de beloften. Voor hen wordt het dus een koers in de koers. Een goed resultaat op een BK is mooi, maar een trui is altijd beter. Als Alana of Lone een ereplaats behalen, kan dat dus allebei. Elise Vander Sande sprintte vorig jaar, toen ze bij Keukens Redant reed, naar de vierde plaats en behaalde toen de titel bij de clubrensters. Dat is daar een mooi voorbeeld van. Met Jesse Vandenbulcke hebben we de Belgisch kampioene van 2019 in onze ploeg. Zij weet dus hoe het voelt om de titel bij de elite te veroveren!”

Ook Annelies Dom weet hoe het voelt om Belgisch kampioene te zijn, want in 2018 veroverde ze in Binche de driekleur.

Annelies Dom: “Op een BK start iedereen om te winnen. En vaak is het een onvoorspelbare wedstrijd. In vergelijking met andere wedstrijden is het een apart deelnemersveld omdat de buitenlandse tegenstand er niet is en je niet met allemaal complete teams aan de start staat. De sfeer is ook uniek. Toen ik in 2018 het BK won en achteraf op het podium stond om de trui te ontvangen was dat echt kicken.”

“Het is een cliché, maar als Belgisch kampioen krijg je de kans om een volledig jaar in een unieke trui te rijden. Als renner draag je zoiets mee gedurende de rest van je carrière. Ook als team is het een enorme eer om de Belgische kampioen in je ploeg te hebben. Voor Lotto Soudal zou een nieuwe nationale titel uiteraard welkom zijn", besluit Kurt Van de Wouwer.

Selectie BK Lotto Soudal Ladies: Alana Castrique, Lone Meertens, Elise Vander Sande en Jesse Vandenbulcke.

Selectie Lotto Soudal WorldTeam: Steff Cras, Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, Frederik Frison, Philippe Gilbert, Kobe Goossens, Sébastien Grignard, Sylvain Moniquet, Gerben Thijssen, Tosh Van der Sande, Maxim Van Gils, Harm Vanhoucke, Brent Van Moer, Florian Vermeersch en Viktor Verschaeve.