Ladies Anna Plichta verdedigt vandaag Poolse tijdrittitel

En ze strijdt voor een plaats in de olympische selectie!
Algemeen 17 juni 2021

Vandaag staat Anna Plichta voor een belangrijke opdracht: ze kan voor de derde keer op rij Pools tijdritkampioene worden en dat levert haar mogelijk een plekje op in de Poolse selectie voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio!

“Ik heb heel hard naar dit doel toegewerkt”, begint Anna Plichta. “Ik voel me goed en ik hoop dat ik mijn trui met succes kan verdedigen. Sinds dit jaar coach ik mezelf en dat is een uitdaging, maar ik volgde een gelijkaardige voorbereiding als vorig jaar voor de nationale en de Europese kampioenschappen. Ik heb het effect van een hoogtestage gesimuleerd door in een hoogtekamer te slapen toen ik vorige maand in Polen was en nadien sliep ik in België nog tien dagen in een hoogtetent. In totaal sliep ik iets meer dan drie weken ‘op hoogte’. Dat was tot een twaalftal dagen geleden, wat betekent dat ik er nu de vruchten van zou moeten kunnen plukken.”

“Ik had ook een bike fitting dit voorjaar en ik heb een aerotest gedaan op de piste om de optimale tijdritpositie te vinden. Mijn zadel werd een beetje naar achter geplaatst en mijn stuur werd nog lager gezet. Ik hoop dat deze details het verschil zullen maken", zegt de 29-jarige Plichta.

(lees verder onder de foto)

Anna Plichta met tijdritfiets Ridley in Poolse kleuren

Anna Plichta vertelt ons meer over het parcours van vandaag: “Het is een vrij lastig parcours. Deze tijdrit is 23,4 kilometer lang. Het eerste deel is heel glooiend. Er zal ook veel wind staan, dus het wordt cruciaal om je krachten te verdelen en voldoende energie over te houden voor de laatste tien kilometer. Bovendien wordt het heel warm, maar dat heb ik liever dan de koude temperaturen die we soms hebben in de voorjaarskoersen.”

“In een tijdrit moet je enkel kijken naar je eigen snelheid en je eigen kracht. Je kan enkel maar op je best proberen te presteren, dus ik kijk niet naar de tegenstand. Ik ga ook niet vroeg naar het parcours, want ik wil me alleen focussen op mezelf. Vandaag gaat niet enkel om de Poolse titel, maar het is ook een belangrijke dag voor de olympische selectie. Polen mag twee rensters afvaardigen voor de wegrit en één van hen zal de tijdrit rijden. Ik wil vandaag bewijzen dat ik een plaats in de selectie verdien. Ik ben zeker dat mijn Ridley-fiets in de Poolse kleuren mij geluk zal brengen en me extra motivatie zal geven!”, besluit Plichta.