WorldTeam Lotto Soudal klaar voor BK tijdrijden

Alana Castrique, Steff Cras, Frederik Frison, Sébastien Grignard, Jesse Vandenbulcke, Brent Van Moer en Florian Vermeersch aan de start.
Race 15 juni 2021

Lotto Soudal vaardigt zeven deelnemers af voor het BK tijdrijden: Alana Castrique, Steff Cras, Frederik Frison, Sébastien Grignard, Jesse Vandenbulcke, Brent Van Moer en Florian Vermeersch. Op woensdag 16 juni vinden de Belgische kampioenschappen tijdrijden plaats in Ingelmunster. Voor de dames staan er twee lokale ronden op het programma, goed voor 25 kilometer. De mannen elite krijgen drie lokale ronden voor de wielen geschoven, goed voor een tijdrit van ruim 37 kilometer.

Alana Castrique weet alvast hoe het voelt om de Belgische titel te pakken want de 22-jarige werd in 2019 nationaal kampioene tijdrijden bij de beloften. Dit jaar staat Alana aan de start van zowel het BK voor elite en – later in het seizoen - beloften.

“Ik heb gisteren het parcours verkend en het is zeker een parcours dat in mijn voordeel speelt,” stelt Alana Castrique. “Het is technisch met veel bochten, maar er zijn ook stukken waar je kan doorrijden. Aangezien ik maar net mijn examens achter de rug heb en ik lange tijd geen competitie heb gehad, vind ik het moeilijk te voorspellen op welke plaats ik zal eindigen.”

(Lees verder onder de foto.)

“In de Flanders Diamond Tour in Nijlen afgelopen zondag, veroverde ik opnieuw de groene trui van de knelpunten. Dat was alvast een goed signaal. Maar ik heb nog wedstrijdritme nodig om naar mijn beste vorm toe te groeien. Voor mij is het BK in Ingelmunster heel belangrijk als test met het oog op het BK tijdrijden voor beloften op 17 juli in Koksijde,” rondt de 22-jarige Castrique af.

Vorig jaar mocht Frederik Frison als derde het podium op in Koksijde. Na een lang herstel van een zware val in de Scheldeprijs scherpte Frison zijn conditie opnieuw aan in de Baloise Belgium Tour, waar hij in Knokke-Heist een sterke tijdrit neerzette.

Frederik Frison: “Mijn derde plaats van vorig jaar evenaren zou uiteraard mooi zijn, maar eenvoudig wordt het allerminst! In de Belgium Tour was ik alvast tevreden van de conditie en kon ik ook een goede tijdrit afwerken. Daarom zou top vijf alvast een mooi resultaat zijn, maar natuurlijk moet ik gewoon voor meer proberen gaan. De afstand van het parcours ligt me zeker en vast. Hoe langer de tijdrit, hoe beter voor mij. Een vlakke tijdrit is voor mij ook zeker positief.”

(Lees verder onder de foto.)

De 22-jarige Florian Vermeersch finishte vorig jaar in Koksijde vijfde op het BK tijdrijden. Na een sterke openingstijdrit in de afgelopen Ronde van Zwitserland kijkt Florian uit naar het Belgisch kampioenschap tegen de klok.

“De Ronde van Zwitserland was een zware koers, maar heeft me in ieder geval geholpen om opnieuw een tikkeltje sterker te worden, niet alleen richting de kampioenschappen maar ook naar de toekomst toe”, zegt Florian Vermeersch. “Mijn achtste plek in de openingstijdrit in Frauenfeld was een geslaagde generale repetitie, maar die tijdrit was wel veel korter dan de 37 kilometer die we woensdag voor de wielen krijgen. Dergelijke lange tijdritten heb ik  - met uitzondering van het BK vorig jaar - nog niet gedaan. Het wordt dus wat koffiedik kijken, maar in de Zwitserse bergen heb ik alvast geoefend op lange inspanningen. De voorspelde hitte boezemt me wel wat angst in, maar ook in Zwitserland liepen de temperaturen soms hoog op. Het zal in ieder geval een rol spelen. De grote topfavoriet is natuurlijk Remco Evenepoel en door het sterke deelnemersveld blijven mijn ambities eerder bescheiden. Ik mik op een toptienplaats, top vijf zou een super resultaat zijn.”

(Lees verder onder de foto.)

Brent Van Moer kende een succesvol seizoensbegin, met onder meer een eerste profzege in het Critérium du Dauphiné. Voor de 23-jarige Lotto Soudal-renner wordt het zijn eerste BK tijdrijden bij de profs.

Brent Van Moer: “Ik kijk er enorm naar uit om opnieuw aan de start te staan van een BK tijdrijden. De laatste keer dateert immers van bij de beloften, toen ik de titel pakte. In 2019 moest ik door ziekte verstek geven, vorig jaar werd ik geopereerd aan mijn knie na een val in het Critérium du Dauphiné. Specifieke ambities heb ik niet want de afgelopen maanden kwam de focus vooral te liggen op de klassiekers, Tirreno, Dauphiné,… en iets minder op het tijdrijden. Maar ik ben in ieder geval benieuwd hoe ver ik kan komen tussen de toppers. Ik heb alvast het parcours verkend en de omloop is vrij technisch, niet per se iets waar ik wild van word, maar ik kijk er in ieder geval naar uit!”

(Lees verder onder de foto.)

Ook neoprof Sébastien Grignard proeft voor de eerste keer van een nationaal kampioenschap bij de profs.

Sébastien Grignard: “Voor mij is het moeilijk om met een specifieke ambitie naar het BK tijdrijden te trekken, zeker als je naar het sterke deelnemersveld kijkt. Het belangrijkste voor mij wordt om te evalueren hoe ik het ervan af breng tegen de tijdrittoppers. Want het niveau ligt echt wel hoog in België. Ik houd echt van de tijdritdiscipline, maar kon dit seizoen nog maar twee wedstrijden tegen de klok afwerken, eentje in de Ronde van het Baskenland en eentje in het Critérium du Dauphiné. Beide tijdritten liepen over een heuvelachtig parcours, iets wat me minder ligt. Het parcours van het BK tijdrijden in Ingelmunster is veel vlakker en langer, dus wordt het interessant om te kijken wat ik kan presteren op dat type parcours.”

(Lees verder onder de foto.)

Lotto Soudal Lady Jesse Vandenbulcke gaat voor een plek in de top vijf.

“Ik had afgelopen vrijdag een verkenning gepland, maar door wegenwerken was dat niet mogelijk”, begint Jesse Vandenbulcke. “Ik ga daarom vandaag het parcours verkennen en ook woensdagvoormiddag zal ik het parcours nog eens afrijden. Ik heb video’s gezien van het parcours, waardoor ik me wel al een visueel beeld kan vormen. Dat helpt als je nadien een eerste keer op het parcours rijdt.”

(Lees verder onder de foto.)

“Als junior kon ik goed tijdrijden, maar nadat ik opnieuw begon met wielrennen na mijn zwangerschap heb ik me niet meteen toegelegd op het tijdrijden”, zo zegt de 25-jarige Vandenbulcke. “Dat is dit jaar wel veranderd. Ik train nu één keer per week op mijn tijdritfiets. Het is helemaal geen straf voor mij, ik vind het leuk. Zo geraak je ook vertrouwd met je tijdritpositie. Ik ben ervan overtuigd dat ik optimaal kan presteren woensdag en dan moet ik in staat zijn om een topvijfplaats te behalen. De hitte wordt zeker een bepalende factor. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ons voldoende te hydrateren en koel te houden zoals ijsvesten en producten van Sanas. Ook tijdens de tijdrit zelf zal het belangrijk zijn om voldoende te drinken.”

Ook de 25-jarige Steff Cras komt in Ingelmunster gemotiveerd aan de start van zijn eerste BK Tijdrijden sinds dat van 2018 in Anzegem.

“Het is een tijdje geleden dat ik nog een BK tijdrijden heb betwist, maar dit jaar trainde ik wel iets meer op de tijdritfiets. Ik ben dan ook gemotiveerd om een goede prestatie neer te zetten. In 2017 werd ik derde op het BK Tijdrijden bij de beloften, ook op een relatief vlak parcours dus zoiets ligt me wel. Of het nu heuvelachtig is of niet, het blijft een gevecht man tegen man. Het is echter moeilijk om een specifieke ambitie uit te spreken. Na de Ronde van Romandië had ik een klein dipje, en door de coronabesmetting verloor ik wat basis. Ik ben vooral blij dat ik nu opnieuw kan opbouwen en het BK tijdrijden is alvast een goede test voor wat komt. Ik hoop in het tweede deel van het seizoen de goede conditie opnieuw te pakken te hebben”, besluit Steff Cras.

Foto's: Photo News.