WorldTeam Tweede opeenvolgende ritzege voor Ewan in de Ronde van België

Ewan sprint naar winst in de koninginnenrit in Hamoir.
Race 12 juni 2021

Een dag na Caleb Ewans ritwinst in Scherpenheuvel-Zichem heeft de Australiër opnieuw raak getroffen voor Lotto Soudal in de Ronde van België. In de koninginnenrit in en rond Hamoir werd tegen alle verwachtingen in met een kleine groep gesprint om de overwinning. Daarin stond er na opnieuw een indrukwekkende lead-out van Lotto Soudal geen maat op Caleb Ewan. De Australiër haalde het met enkele fietslengtes van Bryan Coquard en Davide Ballerini. Ewan neemt ook de puntentrui over van Remco Evenepoel, die leider blijft in het algemeen klassement.

“Om eerlijk te zijn geloofde ik niet echt in ritwinst vandaag”, begint Caleb Ewan. Ik had eerder verwacht dat de klassementsmannen hun kans zouden grijpen vandaag en dat er heel wat aanvallen zouden zijn. Maar er werd de volledige dag een strak tempo gereden, waardoor heel wat renners niet meer de benen hadden om iets te ondernemen in de finale. Het was pas met nog één ronde te gaan dat ik er echt begon in te geloven. Ik voelde me nog goed en we beslisten dat we er zouden voor gaan. Daarom zag je ons ook aan de kop van het peloton verschijnen om de vroege vlucht bij de lurven te vatten. Ik ben dan ook enorm tevreden dat ik het knappe werk van mijn ploegmaats opnieuw kan afronden.”

(Lees verder onder de foto.)

Na een aanloop met onder meer een beklimming van de Muur van Hoei werden twee lokale ronden van ruim 30 kilometer in en rond Hamoir afgelegd, waarin er strak tempo werd gereden en het peloton stelselmatig werd uitgedund. Ondanks enkele aanvalspogingen kon niemand echt een definitieve kloof slaan. In de slotfase kregen de renners nog enkele stevige hellingen voor de wielen geschoven en werd het peloton op een lint getrokken. Caleb Ewan moest enkele lengtes prijsgeven op de kop van de koers maar werd door schitterend werk van zijn ploegmaats opnieuw naar voor gepiloteerd. Opnieuw zorgde Lotto Soudal voor een uitstekende lead-out, waarin Jasper De Buyst Caleb Ewan perfect afzette. De Australiër maakte het opnieuw knap af, De Buyst sprintte nog naar de vijfde plek.

Caleb Ewan: “Uiteraard was het een lastige etappe en verwachtte ik niet dat ik de finale zou rijden vandaag. Op de laatste helling werd ik wat gelost, maar de jongens deden fantastisch werk. Ze wachtten me niet alleen op, ze hebben me ook opnieuw helemaal vooraan in de wedstrijd gebracht. Aan het eind waren we nog met vijf en is het perfect uitgedraaid. Ik wist dat het lastig zou zijn om nog terug te komen, maar ik bleef vechten om samen met mijn ploegmaats de kloof te dichten. En de lead-out was opnieuw ronduit impressionant…” 

Morgen krijgt Caleb Ewan in Beringen de kans om een hattrick te scoren in een slotetappe waarin de sprinters wellicht opnieuw aan zet zijn.

“Morgen wacht er uiteraard een nieuwe kans op ritwinst en we zijn erop gebrand om er opnieuw voluit voor te gaan. Ik denk niet dat ik al een hattrick wist te scoren in mijn carrière, dat zou echt wel uniek zijn”, besluit de 26-jarige Australiër.

Foto's: Photo News.

In dit artikel